Sector editorial
Llegim Actualitat 13/11/2023

Una nova crisi sacseja la distribució de llibres a Catalunya

Més d'una vintena de segells reclamen a Àgora, propietat de Grup Enciclopèdia Catalana, un total de 2,8 milions d'euros

3 min
Detall de l'interior d'una llibreria

Barcelona"Els problemes van començar el setembre de l'any passat, quan va néixer Entredos com a resultat de la fusió entre Àgora, propietat de Grup Enciclopèdia Catalana, i Les Punxes: des de llavors som molts editors els que hem patit una situació complicada", recorda Jordi Ferré, director de Nou Grup Editorial, que inclou segells com Angle, Cossetània i Eumo. Coincidint amb la fusió, Entredos Logistics va inaugurar nou magatzem a la Granada del Penedès i va canviar el sistema informàtic. "La idea de tenir una distribuïdora potent era bona, perquè el sector editorial català ho és, de potent, però no va funcionar –explica Núria Mañé, directora editorial de Publicacions de l'Abadia de Montserrat–. La tardor passada va ser un desastre. Els llibres no arribaven a les llibreries perquè, segons ens deien, no sabien on els tenien".

A més de la lentitud a l'hora de servir les comandes, els pagaments als segells representats –més de 200, entre els quals hi ha Acantilado, Anagrama, Comanegra, Blackie Books i Club Editor– es van endarrerir. "El venciment de les vendes de setembre era a principis del 2023, perquè els editors cobrem a 120 dies, i al gener els pagaments no van arribar", continua Jordi Ferré. Nou Grup Editorial, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Bromera, Barcino, Símbol, Les Hores, Sidillà i fins a 22 segells, tots ells comercialitzats a través de Xarxa de Llibres, van prendre dues decisions: primer van canviar Entredos per la basca Elkar, i al juliol van demandar judicialment la distribuïdora, però no ha estat fins ara que s'ha acceptat a tràmit.

"Hem calculat que les pèrdues totals que hem tingut han estat de 2,8 milions d'euros, i és aquesta la xifra que demanem –explica Jordi Ferré–. Aquesta quantitat inclou els diners que no ens han pagat de l'últim quadrimestre del 2022, els exemplars que no ens van tornar per fer la migració de distribuïdora, que superen els 300.000 [entre un 15 i un 20% del total] i els llibres que vam deixar de vendre durant la campanya de Nadal: si les llibreries no tenien el que el lector buscava, era una oportunitat perduda". Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, assegura que "la situació entre el setembre de l'any passat i els primers mesos del 2023 va ser delicada, tot i que per Sant Jordi ja s'havia solucionat". Del Arco diu que algunes editorials abans distribuïdes per Les Punxes, com ara Base, Ático de los Libros i La Segona Perifèria, van marxar d'Entredos. "Cal celebrar que els 22 segells de Xarxa de Llibres hagin estat capaços d'aguantar aquest cop i puguin tirar endavant", afegeix el president del Gremi de Llibreters.

Els perills d'endeutar-se

"Les perspectives no són gaire bones: estem reclamant uns diners a una empresa que té problemes per tornar-los", afirma Núria Mañé. Des de Nou Grup Editorial, Jordi Ferré explica que l'empresa que dirigeix s'ha hagut d'endeutar demanant un préstec a l'Institut Català de Finances: "A l'octubre ens vam trobar amb la paradoxa de tenir al nostre catàleg la premi Nobel de literatura d'aquell any, Annie Ernaux, però no només no vam arribar a cobrar els llibres d'ella que vam vendre, sinó que vam haver de reimprimir-los quan ja havíem canviat de distribuïdora, i els drets d'autors amb l'autora sí que els vam liquidar".

De moment, Entredos ha declinat fer declaracions en relació amb la demanda i l'estat actual de la distribuïdora. Per molt que la situació sigui millor que la de fa un any, només la possible indemnització als 22 segells que han presentat la demanda gairebé duplica la quantitat que va fer caure la distribuïdora L'Arc de Berà el 2010. En aquells moments es van quedar a deure més d'1,5 milions d'euros a un centenar llarg de segells. L'arrel del problema va ser la creació d'Àgora dos anys abans, participada per Enciclopèdia Catalana i Grup 62: arran d'aquesta nova distribuïdora, segells com Pòrtic, Proa, La Galera i Columna van deixar L'Arc de Berà, desestabilitzant l'empresa. "Quan les coses van mal dades com ara, penses en el que va passar fa tretze anys –recorda Núria Mañé des de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, que ja va patir les conseqüències de l'anterior crisi–. Va ser un desgavell, no només pels diners que es van perdre, també pels llibres que no es van recuperar".

L'Arc de Berà havia estat fundada el 1971 per Josep Espar Ticó i Jordi Úbeda, entre altres, amb l'objectiu de portar llibres escrits en català a qualsevol racó del territori de parla catalana. La distribuïdora naixia només dos anys després de la fallida d'una altra distribuïdora emblemàtica, Ifac, el 1969. "Va deixar un passiu monstruós de 25 milions de pessetes –explica Marta Vallverdú a l'assaig Seixantisme (L'Avenç, 2023)–. A conseqüència d'aquesta fallida, Edicions 62 i Enciclopèdia Catalana, que fins llavors havien anat juntes, es van acabar separant. I el Club Editor de Joan Sales va perdre molts diners". La caiguda d'Ifac va malferir el sector editorial català, que va necessitar la dècada dels 70 per recuperar-se del tràngol. Què pot passar, cinc dècades després, si Entredos no aconsegueix aixecar el cap?

stats