Sector editorial
Llegim Actualitat 22/09/2022

Més de 2.500 llibreries afectades per un problema greu en la distribució de llibres

La fusió entre Àgora i Punxes provoca retards en el servei de novetats i reposicions a llibreries

2 min
Un client a la Llibreria Finestres de Barcelona.

BarcelonaDurant les últimes dues setmanes, els llibreters han hagut de repetir massa vegades als clients que no tenien el llibre que buscaven. "La situació és complicada i afecta greument tot el sector: fem les comandes, però una de les distribuïdores més importants no ens pot servir els llibres que tenen al magatzem", comenta Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya. "És un problema per a tot el sector, perquè si els llibres no es venen, els editors i els autors també hi surten perdent –afegeix Marta Ramoneda, de la llibreria La Central–. Estem preocupats, però diria que la situació comença a millorar a poc a poc, perquè des de fa uns dies les novetats ja tornen a arribar. Les reposicions i el llibre de fons encara no".

La distribuïdora afectada és Entredos, resultat de la fusió entre Àgora i Punxes, que representa 210 segells, entre els quals hi ha Grup 62, Enciclopèdia Catalana, Anagrama, Acantilado, Blackie Books i Club Editor. A finals d'agost, Entredos va inaugurar un nou magatzem a la Granada del Penedès, des d'on havien de començar a sortir les comandes cap a més de 2.500 llibreries de tot l'Estat. Però les coses no han anat com l'empresa esperava. "Una part de la instal·lació es va retardar per culpa de la crisi de matèries primeres i vam inaugurar gairebé quan fèiem les proves del nou sistema –comenta Joan Abellà, director general d'Entredos i president d'Editors.cat–. Els 16 milions d'exemplars del nou magatzem, que es corresponen a 60.000 referències, estan ubicats on toca i el sistema és eficient, però anem endarrerits en el servei de comandes". Abellà admet que la "situació ha estat i és complicada" des de l'inici de setembre, un dels mesos de més facturació del sector. "Fins que no tanquem el mes no podem saber quines són les pèrdues: en les dues properes setmanes la xifra es pot corregir molt", assegura. Àgora i Punxes facturaven 76 milions a l'any entre les dues abans de la fusió.

Més recursos per corregir el problema

"La situació és la següent: és com si tens una empresa d'autobusos, se t'acaba la benzina i poses tot de gent a empènyer els vehicles. Podràs solucionar alguna cosa, però els autobusos no arribaran gaire lluny". Aquesta és la metàfora que fa servir Èric del Arco per descriure la situació actual d'Entredos. "Des de fa uns dies hem incorporat un torn de nit que no teníem previst –comenta Joan Abellà–. Hem anat sobredotant de personal el nou magatzem per poder donar el millor servei possible a les llibreries. Estem posant tants recursos com podem, i calculem que d'aquí quinze dies el servei estarà normalitzat".

"El canvi de magatzem ha estat molt gros. Potser hi ha hagut falta de previsió per part de la distribuïdora –comenta Marta Ramoneda–. Tots estem perdent vendes, això és evident, però encara es fa difícil de quantificar-les". Emili Rosales, director editorial de Grup 62, confirma que els problemes en la distribució han afectat "de manera important" els llibres dels segells del grup, entre els quals hi ha Proa, Columna, Empúries i Destino, tot i que tampoc pot precisar cap xifra.

stats