Llegim Actualitat 13/06/2021

El Kosmopolis convoca els autors del futur

El festival comptarà amb més d'un centenar de participants, entre els quals hi ha Ted Chiang, Maggie O'Farrell, Pau Riba i Fatoumata Kebé

3 min
Ted Chiang, Maggie O'Farrell, Pau Riba i Fatoumata Kebé

BarcelonaDes de fa dues dècades, el festival Kosmopolis del CCCB s'ha convertit en un dels gran radars de la producció literària, autòctona i internacional, connectant ficció, poesia i assaig, explorant formats que van més enllà de la presentació i les taules rodones, expandint-se en projeccions, intervencions artístiques, exposicions, tallers i sessions de slam poetry. L'edició del 2021, que se celebrarà excepcionalment del 16 al 20 de juny -estava prevista per al març, però la pandèmia ho va fer inviable- comptarà "amb 109 participants, el 60% dels quals són dones", recorda Judit Carrera, directora del centre. El vector principal d'aquesta edició serà el futur.

L'onzena edició del festival coincideix amb l'exposició Mart. El mirall vermell, una ambiciosa aproximació a la història cultural i literària del Planeta Vermell que anirà acompanyada de la inauguració d'una altra mostra la setmana que ve, Ciència fricció, que vol aprofundir en el diàleg entre espècies a partir de les aportacions de dos referents en la cultura científica contemporània, Donna Haraway i Lynn Margulis. "Aquestes exposicions ressonen en el present pandèmic -explica Carrera-. L'últim any ens ha permès confirmar la centralitat de la literatura en la societat i la força de la literatura per imaginar altres mons en un context distòpic". La directora del CCCB afegeix que "és un bon moment per refer el vincle amb els altres i per demostrar, des de la consciència i l'empatia, la nostra interdependència".

Distopies, realitat virtual i mites

Kosmopolis 2021 proposa un viatge a la literatura del futur a partir de diàlegs com els d'Hervé Le Tellier amb Pablo Martín Sánchez, tots dos autors de distopies publicades recentment; la visita de l'astrofísica Fatoumata Kebé, autora de L'altra cara de la Lluna: història, mites i llegendes (Angle / Blackie Books, 2020), i la conversa entre Mia Couto i José Eduardo Agualusa, que abordaran, entre altres temes, l'any de la pandèmia viscut des de Moçambic i Angola, respectivament, "i com és la literatura que pensa cap a on anirà el continent africà", diu Elisabet Goula, codirectora d'aquesta edició del festival. "Hi ha molts autors que treballen, des de fa anys, en una literatura que podríem considerar ciència-ficció amplificada -diu Juan Insúa, impulsor i director de Kosmopolis-. L'exemple paradigmàtic és Ted Chiang, que tan aviat escriu sobre intel·ligència artificial com sobre els dilemes de la biotecnologia, però també parla d'alquímia i de mites". Chiang, autor del celebrat recull de contes Exhalació (Mai Més / Sexto Piso, 2020), serà a Kosmopolis en format virtual en una conversa amb Carme Torras i el col·laborador de l'ARA Toni Pou.

Un fotograma de 'Fireball', documental de Werner Herzog.

La presència d'autors internacionals tindrà també com a caps de cartell Maggie O'Farrell, que ha explorat la mort del fill de William Shakespeare a partir de la figura d'Anne Hathaway, parella de Shakespeare i mare de la criatura, a Hamnet (L'Altra / Libros del Asteroide, 2021). L'autora irlandesa conversarà amb Gemma Ruiz i Begoña Gómez Urzáiz en una sessió titulada Oblideu Shakespeare. Lana Bastasic i Tatiana Tibuleac, que han guanyat totes dues el Premi de Literatura de la Unió Europea, detallaran quines cicatrius queden a l'Europa Central després dels conflictes bèl·lics i les caigudes de règims durant les últimes dècades. A més, Werner Herzog presentarà el seu últim documental, rodat poc abans del confinament: a Fireball viatja a diversos punts del món per analitzar l'impacte de meteorits. El cineasta alemany conversarà des de casa seva amb el vulcanòleg britànic Clive Oppenheimer, que serà a Barcelona.

Aquesta edició de Kosmopolis "té la voluntat de reforçar el teixit cultural de proximitat", precisa Judit Carrera. Per això hi haurà una nombrosa participació d'autors locals, es col·laborarà amb espais literaris de la ciutat com l'Escola Bloom i la revista Branca, que dedica un monogràfic a Mart amb contes inèdits d'Anna Punsoda, Jordi Lara i Ramon Mas, entre d'altres, i es faran set intervencions artístiques vinculades amb la ciència-ficció en llibreries properes al CCCB, comissariades per Alicia Kopf. Pau Riba presentarà Història de l'univers (Males herbes, 2021) en la sessió De big bangs, cíborgs i poesia; Nico Roig recrearà, acompanyat de Lucía Fumero i David Soler, la banda sonora que ha composat per a l'exposició Mart. El mirall vermell; Borja Bagunyà, Míriam Cano i Víctor García Tur presentaran el tercer número de la revista Carn de cap i Elisenda Solsona, Elena Bartomeu, Cristina Xifra, Elena Polanco i Ricard Ruiz Garzón reivindicaran el volum Extraordinàries, que recull quinze narracions de ciència-ficció escrites per autores.

stats