Llegim Esdeveniment literari

Andreu Martín i David Guzman, premiats per la Setmana del Llibre en Català

La nova edició de la fira tindrà més casetes i una carpa dedicada a la llengua

L’escriptor Andreu Martín a la Vila Olímpica de Barcelona.
3 min

BarcelonaLes trajectòries professionals de l'escriptor Andreu Martín (Barcelona, 1949) i del periodista David Guzman (Barcelona, 1978) han estat reconegudes per la Setmana del Llibre en Català. La fira se celebrarà del 19 al 28 de setembre al passeig Lluís Companys, un emplaçament que es va provar l'any passat i que va donar bons resultats, amb gairebé 100.000 visitants. "Vam tenir un creixement enorme i vam posar el llibre en català al centre de la ciutat", ha afirmat aquest dimarts el president de l'Associació d'Editors en Llengua catalana, l'organitzadora de l'esdeveniment, Ilya Pérdigo. En la pròxima edició, la Setmana tindrà més casetes, més presència de segells i més expositors. "Són xifres de màxims. Estem convençuts que és un gran esdeveniment de país i així ho volem reflectir", ha assenyalat la directora de la iniciativa, Cristina Domènech. A banda de les casetes, s'hi incorporaran nous espais, com ara un racó de lectura i una carpa per la llengua, "per millorar l'experiència del visitant".

Andreu Martín ha estat reconegut amb el 29è premi Trajectòria, un guardó que vol ser, segons Pérdigo, "un homenatge a una carrera única i exemplar, a un autor que ha sabut mantenir viva la passió per explicar històries". Referent de la novel·la policíaca en català, Martín té una llarga i prolífica trajectòria amb més d'un centenar de llibres publicats, tot sol o en col·laboració. Entre els seus títols destaquen Muts i a la gàbia (1998), Barcelona Tràgica (2009) i la popularíssima sèrie juvenil protagonitzada pel detectiu Flanagan, que va arrencar amb No demanis llobarro fora de temporada (1987). "Vaig començar a escriure abans de fer deu anys. M'agradava explicar aventis amb els amics, i escrivint-les continuava jugant", ha recordat Martín, que afegeix que ell "no tenia padrins ni una posició privilegiada" per dedicar-se a la literatura, perquè a casa seva "no regnava la cultura ni hi havia una biblioteca formidable".

L'escriptor diu que era "tan ignorant" que, quan va tenir la primera novel·la enllestida, va buscar a la guia telefònica l'adreça de Manuel de Pedrolo (aleshores director de la col·lecció Cua de Palla) i es va presentar a casa seva amb el manuscrit: "Ni se'm va acudir anar a l'editorial a entregar el text". Martín se suma al palmarès d'un guardó amb gairebé trenta anys d'història que han rebut, anteriorment, Josep Vallverdú, Maria Barbal, Guillem Terribas, Teresa Duran, Joan Francesc Mira i Pilarín Bayés. "Tinc una carrera llarga i sovint m'he de justificar. Però si no fas un bestseller que et doni diners per a tota la vida, has d'escriure molt. Per a mi no és un esforç, és el joc més divertit, enriquidor i satisfactori", ha destacat l'escriptor.

"La literatura és tant o més important que el Barça"

El premi Difusió d'enguany ha correspost al periodista de Catalunya Ràdio David Guzman, que és presentador de l'espai literari Ciutat maragda i fins fa ben poc també encapçalava l'extingit L'irradiador. "Si et dediques al periodisme esportiu no cal que expliquis per què el Barça és important. Si et dediques al periodisme cultural sempre has d’estar aixecant el dit i reivindicant l’espai", ha subratllat Guzman, que ha volgut destacar "la dissonància" entre la situació actual del periodisme cultural i la de vint-i-cinc anys enrere. "En aquella època els suplements de cultura dels diaris tenien 15 o 20 pàgines, la televisió tenia un canal dedicat a la cultura i també hi havia Catalunya Cultura a la ràdio. La paradoxa és que fa vint-i-cinc anys no hi havia ni tantes editorials ni tanta producció de títols ni tants lectors", ha dit el periodista, que ha fet una crida a continuar recordant que "la literatura és tant o més important que el Barça".

La Setmana del Llibre en Català comptarà amb més de 300 activitats que tindran lloc en tres escenaris (un més que l'any passat) al llarg de deu dies. Entre els escriptors convidats hi ha Sergi Pàmies, Blanca Llum Vidal, Xavier Bosch, Marta Orriols, Najat El Hachmi, Anna Starobinets, Maria Barbal, Joan-Lluís Lluís, Jordi Sierra i Fabra, Perejaume, Sílvia Soler i Adrià Targa. També incorporarà un espai familiar "millorat", segons Domènech, amb tallers i contacontes, i un altre destinat a tenir "converses basades en llibres que aniran més enllà". Tot plegat, amb l'objectiu de celebrar "una festa del llibre i de la literatura catalana" amb la presència d'editorials de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, Andorra i Catalunya Nord.

stats