Sector editorial

Neix Abacus Futur, el nou projecte editorial català que acull els segells d'Enciclopèdia

Jaume Roures és un dels impulsors d'aquesta plataforma multimèdia que també produirà continguts audiovisuals, pòdcasts i exposicions

2 min
Neix Abacus Futur amb Jaume Roures i Oriol Soler.

BarcelonaUn nou actor del panorama cultural català s'ha presentat en societat aquest dimecres. Abacus Futur és el nou projecte editorial i audiovisual que neix arran de la compra dels segells del Grup Enciclopèdia per part d'Abacus i el productor Jaume Roures. En el seu vessant editorial, el grup inclourà els segells adquirits a Enciclopèdia (Univers, La Galera, Elastic Books, Rata, Ediciones Invisibles, Bridge i Catedral), els segells propis d'Abacus (Ara Llibres, Amsterdam, La Casa dels Clàssics-Bernat Metge i Inuk), Viena Edicions i Suma Llibres (Navona i Arcàdia). "El projecte va més enllà de l'editorial –ha explicat el director d'Abacus, Oriol Soler–. És una empresa de continguts editorials i multimèdia: pòdcasts, exposicions... Volem dibuixar un perímetre més gran que el d'un grup editorial, fer coses que fins ara no es podien fer en l'ecosistema cultural català". Segons dades d'Abacus Futur, les editorials del grup van publicar 300 novetats el 2023 i van vendre mig milió d'exemplars.

Abacus Futur incorporarà els projectes audiovisuals que desenvolupa Abacus, als quals s'afegirà Jaume Roures quan acabi la producció d'una sèrie de Fernando León de Aranoa amb què està compromès actualment. L'expresident de Mediapro ha reivindicat la seva trajectòria com a creador de continguts que han assolit "un cert interès del públic i la crítica" i ha explicat que "el respecte al públic" serà una de les directrius. "La qualitat s'ha de mesurar a partir d'aquí –diu Roures–. Sálvame i companyia impulsen models que promocionen la violència verbal i gent que es dedica a fer el xitxarel·lo, i això no ens interessa". La seu d'Abacus Futur serà al carrer Peu de la Creu de Barcelona, a l'edifici que en el passat van ocupar Edicions 62 i, més recentment, el Memorial Democràtic. Les obres a la nova seu començaran la setmana que ve i es preveu que s'acabin al gener.

Una empresa sanejada

Roures i Soler han confirmat que la compra dels segells d'Enciclopèdia no inclou el deute d'aquest grup. "Davant la situació d'Enciclopèdia, que és prou coneguda, nosaltres fem un esforç perquè la gent que hi havia al grup pugui continuar treballant i en un entorn immillorable", ha explicat Roures, que no ha volgut concretar la xifra de l'operació de compra dels segells d'Enciclopèdia. Sí que ha confirmat que el pressupost anual de tots els segells d'Abacus Futur va ser el 2023 de 10 milions d'euros, la mateixa xifra que va tenir el departament audiovisual. I pel que fa a l'organigrama, el director general del grup serà Xavier Mallafré i el director editorial Ernest Folch, però Oriol Soler ha parlat dels diversos segells com a "projectes autònoms" i ha descartat la implantació d'un "model vertical".

La llengua catalana serà "el punt de partida" d'Abacus Futur, però Roures no exclou "fer coses en castellà o en anglès, tant en l'àmbit audiovisual com en l'editorial". Per al productor, el més important és "posar les bases per fer projectes ambiciosos, en català o en altres llengües, però sempre des de l'òptica d'aquí". I afegeix: "Volem fer continguts que ajudin a fer avançar la gent i el món, no escarafalls". L'anunci oficial no inclou en la relació d'editorials el nom de Kaji Manga, el segell d'Enciclopèdia especialitzat en manga en català, però els promotors del projecte confirmen que forma part de l'operació, tot i que de moment roman "inactiu".

stats