L'al·legat antiracista d’Ed Carosia i Lluc Silvestre guanya el Premi ARA de Còmic
‘Indis de Barcelona’ s’endú els 10.000 euros del concurs i es publicarà a ‘Vinyetari 5’
BarcelonaUna conversa entre un pare i un fill sobre racisme i estereotips vertebra Indis de Barcelona, la historieta dibuixada per Ed Carosia i amb guió de Lluc Silvestre que ha guanyat aquest divendres la cinquena edició del Premi ARA de Còmic. Al llarg de 15 pàgines, el còmic analitza amb humor i autocrítica la mirada carregada de prejudicis que suporten els migrants llatinoamericans a Catalunya, i ho contraposa amb el passat colonial dels catalans que van fer fortuna a Amèrica i es van beneficiar del tràfic d’esclaus.
La historieta de Carosia i Silvestre ha guanyat els 10.000 euros del concurs que organitza l’ARA amb el suport de la conselleria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. El seu secretari general, Joan Santanach, ha entregat el guardó als autors aquest divendres en un acte a l’Ateneu Barcelonès. El jurat del premi estava format per la directora de l’ARA, Esther Vera; el divulgador de còmic Antoni Guiral; la cap del Servei de Foment de l’Ús del Català, Ester Franquesa; l’editor de Finestres, Octavi Botana; el crític de còmic Marc Charles; la guanyadora de l’edició anterior, Susanna Martin, i qui signa aquesta informació, periodista de l'ARA i coordinador del premi.
Indis de Barcelona pren el títol d’una cançó del grup Mano Negra que transcorre a Ciutat Vella, com la història del còmic. El pare i el fill protagonistes reflexionen sobre els valors denigrants que han transmès sovint les historietes al llarg de la seva història i sobre els prejudicis que altres països occidentals tenen de catalans i espanyols, però acaba celebrant la presència de músics llatinoamericans en l’escena musical catalana de les últimes dècades, des de Gato Pérez i Che Sudaka fins a Las Karamba.
Lluc Silvestre (Barcelona, 1973) treballa de gestor cultural i té formació com a antropòleg, mentre que Ed Carosia (Buenos Aires, 1971) és un dibuixant, il·lustrador i editor de còmics –cofundador del prestigiós segell infantil Mamut– que es va establir a Catalunya el 2000. Guionista i dibuixant són veïns de Premià de Mar i han creat junts còmics com Un os al Marroc (Andana, 2022), Premi Ciutat de València de novel·la gràfica, i La Pegatina. Vamos a comernos el mundo (Norma, 2023), sempre en l’àmbit de la no-ficció i amb la música com a fil conductor. Però el seu primer treball publicat va ser la historieta curta Beirut, més enllà de la música, que van presentar a la primera edició del Premi ARA de Còmic i que va ser seleccionada per al primer Vinyetari (Norma, 2021).
‘Vinyetari’, més protagonista
Durant l’acte d’anunci dels guanyadors també s’han presentat les deu obres que es publicaran juntament amb Indis de Barcelona a Vinyetari 5, el recull de les millors historietes de no-ficció del Premi ARA de Còmic que editarà Finestres a finals de febrer del 2025. La selecció inclou els còmics Vols venir a Montserrat amb Oriol Junqueras?, de Camille Vannier i Joan Ferrús; Calonge, de Ferran Vidal; La fuga, de Carla Berrocal i Andrea Momoitio; Una data, totes les dates, de Vicente Perpiñá i Marc Zanón; Infern, de Xevi Domínguez i Montse Batalla; Ofegar-se, d’Anna Ferrer; La paella, de Moisès Casanovas; Terra, d’Álex Martínez Ruano; Turisme i utopia, de Juan Lobo Hispano López, i La penúltima etapa, de Martí Raset i Marc Zanón. La portada serà del dibuixant d’Indis de Barcelona, Ed Carosia.
El Premi ARA de Còmic arriba a la cinquena edició consolidat com un dels grans estímuls per a la creació de còmic a Catalunya, un descobridor de talent que ha obert la porta del món editorial a autors com Glàfira Smith, que va guanyar la tercera edició de Premi ARA de Còmic i aquesta setmana publica amb Pagès Editors el seu primer còmic llarg, Trufa, o Ferran Vidal, que després de ser finalista de la primera edició del Premi ARA de Còmic amb Força ha publicat aquest any la versió llarga d’aquella historieta amb Norma Editorial. La dotació del Premi ARA de Còmic el situa com el concurs de còmic en català més important després del Finestres de novel·la gràfica i el quart premi de còmic més important de tot l’Estat.