Còmic
Llegim Còmic 26/11/2022

Una denúncia de la violència masclista guanya el Premi ARA de Còmic

Glàfira Smith s'endú els 10.000 euros del concurs de còmic en català de no-ficció per la historieta 'Els homes són llops'

ARA
3 min
Imatges de l'entrega de Premi ARA del Còmic Català a Palau Robert. Diari ARA, Víctor Cabo.

BarcelonaEn el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència vers les Dones, a pocs metres del punt de partida d'una manifestació feminista que començava a moure's i enfilar avall el passeig de Gràcia de Barcelona, una historieta sobre violències sexuals s'ha proclamat guanyadora de la tercera edició del Premi ARA de Còmic. Els homes són llops, de Glàfira Smith, s'ha endut els 10.000 euros del concurs de còmic de no-ficció en un acte celebrat al Palau Robert i presentat per Antoni Bassas.

Smith, àlies artístic d'Andrea Ferrando, explica a les catorze pàgines del còmic un viatge en taxi terrorífic que l'autora va viure a principis dels anys 90 i entrelliga el testimoni amb records familiars, dades sobre la violència sexual i reflexions. Una obra punyent que gestiona amb habilitat la tensió i desplega un dibuix tremendament expressiu que prescindeix de les vinyetes i confia en el color i la textura per transmetre l'emoció. El jurat del premi estava format pel secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; la directora de l'ARA, Esther Vera; el divulgador i teòric Antoni Guiral; la comissària d'art Mery Cuesta; l'editora de Finestres Montserrat Terrones; el guanyador de l'anterior edició, Luis Pérez Ortiz, i el periodista de l'ARA i coordinador del premi, Xavi Serra.

Durant l'acte, Vera ha recordat el paper de l'ARA com a "catalitzador de l'efervescència del còmic en català", que viu un bon moment engrescador gràcies també a altres iniciatives d'editorials com Finestres, Crims.cat, Comanegra i Norma.

Glàfira Smith denuncia la violència sexual a la historieta 'Els homes són llops'

Si en la primera edició del premi triomfava la biografia d'una figura històrica fascinant com Caritat del Río i l'any següent un retrat de les indignes condicions de vida dels presoners que van construir el Valle de los Caídos, la historieta guanyadora d'aquesta edició s'inscriu en la literatura de sensibilització i denúncia, però amb el rigor informatiu del periodisme i l'empatia del relat en primera persona. Una obra de maduresa notable considerant la curta experiència en el còmic de l'autora, que tot just l'any passat publicava la seva primera historieta, Secrets de mare, inclosa en l'antologia Vinyetari de la primera edició del Premi ARA de Còmic.

Els 1.500 euros per a l'obra finalista del premi se'ls ha endut Big bang, un assaig gràfic de Jordi Carrión i Roberto Massó que traça una panoràmica d'un moviment rus de principis del segle XX, el cosmisme, que va posar els fonaments científics i filosòfics dels viatges interplanetaris. Entre l'assaig documental i l'experimentació gràfica, Big bang és una obra audaç que comparteix l'esperit rupturista i explorador de personatges com el fundador del programa espacial soviètic, Konstantín Tsiolkovski. Tant Els homes són llops com Big bang formaran part del tercer volum de Vinyetari, que publicarà Editorial Finestres a principis de setembre del 2023.

Jordi Carrión explica la gestació del còmic 'Big bang'

Durant l'acte també s'ha presentat el segon volum de Vinyetari, que es publica el 8 de desembre i reuneix les millors historietes de no-ficció de la segona edició del Premi ARA de Còmic. El volum inclourà l'obra guanyadora de Pérez Ortiz, la historieta finalista d'Oriol Malet i John Carlin i també una de la mateixa Glàfira Smith, Camuflatge, que va merèixer una menció d'honor del jurat. Smith, Sergi Moreso i Andrea Lucio han fet un tastet de les seves historietes incloses en Vinyetari 2.

Anunci del Premi ARA de Còmic
stats