Llegim Llibres

Àngel Casas, la Barcelona socarrimada i el país fet un nyap

L'escriptor i periodista presenta 'L'agonia de Bakunin' amb Antoni Bassas al Teatre Romea

2 min

BarcelonaÀngel Casas està cansat de respondre com es troba, perquè insisteix i insisteix que es troba bé. "No tinc ganes de parlar de tot el que he passat, perquè de debò que estic bé, tinc gana i m'he pres la vida seriosament", ha afirmat aquest dilluns l'escriptor i periodista en la presentació del seu últim llibre, L'agonia de Bakunin (Univers, 2022), al Teatre Romea, en un acte organitzat per l'ARA i presentat pel periodista Antoni Bassas. Casas només ha fet una petita referència a l'infern que l'ha acompanyat els últims dos anys, en què ha estat sotmès a un trasplantament de ronyó i ha patit sis infarts i una calcifilaxi que va acabar amb l'amputació de les dues cames. "M'he convertit en especialista en culs. M'he passat tota la vida veient cares, però ara estic al nivell de les braguetes i els culs. I hi ha de tot, no es pensin", ha explicat, divertit, des de la cadira de rodes, mentre els espectadors esclataven a riure.

L'agonia de Bakunin conté sis relats que es van gestar el 2019. Casas hi dibuixa una crítica àcida de la burgesia que al primer relat s'alça en contraposició d'un grup d'antisistema que recapten diners per al seu gos i que aconsegueixen mobilitzar tot el país; fins i tot TV3 n'organitza una Marató especial. "Procuro explicar històries amb un fons real. És una crítica molt potent contra els okupes pijos i contra la burgesia", ha subratllat Casas. L'escriptor descriu al llibre una "Barcelona socarrimada" que vol reflectir la seva mirada desencisada i enfadada contra la realitat catalana actual: "Ens hem begut l'enteniment tant en termes polítics com socials i econòmics. Tenim el país fet un nyap, tothom està emprenyat, els uns contra els altres. Ja és hora de posar-nos seriosament a treballar".

"Els Salesians repartien les hòsties amb més seguretat"

Casas va estudiar als Maristes i després als Salesians. L'educació catòlica amara les pàgines del llibre, però l'escriptor l'aborda des de la ironia que li és pròpia. "Els maristes eren uns religiosos acomplexats, el seu fundador no era sant, era beat. Els faltava alguna cosa. Els salesians eren gent poderosa, amos del Tibidabo i de Sarrià. Repartien les hòsties amb més seguretat", ha destacat l'autor, que malgrat aquest bagatge confessa que és ateu. Però això no l'allunya d'imaginar històries entre monges i capellans, com el relat en què explica com es posa en marxa una web de cites exclusivament per a religiosos. Els intèrprets Montse Guallar i Ferran Rañé n'han llegit un fragment durant l'acte, on han assistit col·legues de professió com el presentador de Saber y ganar, Jordi Hurtado, i el periodista Oleguer Sarsanedas.

Malgrat totes les turbulències de salut, Casas està pletòric i encomana ganes de viure. No es penedeix d'haver fet públic tot el que ha viscut amb una entrevista a l'ARA que es va fer viral. "Tothom la va reproduir, fins i tot l'As i el Marca!", s'exclama el periodista: "He tingut un any i mig d'autoestima brutal. No sé com fer-ho per donar les gràcies a tothom. No perquè m’ho mereixi, eh? Però la gent va a la seva i no se sap mai".

stats