Una reforma educativa preocupant
BarcelonaLes notícies que es llegeixen als diaris sobre la darrera reforma dels estudis d’ESO i de batxillerat són, si més no, preocupants. “Aprendre per competències” no se sap ben bé què vol dir. Un batxillerat “obert, flexible, orientador i facilitador” tampoc no s’acaba d’entendre. ¿Obert a què? ¿Flexible, què vol dir? ¿Que llevat de les assignatures obligatòries els alumnes estudiaran o faran qualsevol cosa que els passi pel cap, sense que conformin un currículum assenyat, lineal i complet? ¿Orientador? És una bona idea; però seria millor orientar els nois i noies d’ESO abans que cursin un batxillerat que els vindrà gros, i potenciar la formació professional: avui els paletes i els lampistes es guanyen més bé la vida que un professor universitari o un metge amb el MIR aprovat. ¿Facilitador? Mai ha estat fàcil aprendre res.
Les trampes d’aquest nou programa d’estudis es veuen de seguida. L'esport, la música (¿quina música?) i el voluntariat (¿assistir els malalts d’Alzheimer o treure a passejar la gent gran hi entra?) permetran convalidar assignatures més feixugues, d’aquelles en què cal estudiar. ¿Què és això de la “programació”? ¿Programar què? ¿Videojocs, per exemple, o un festival de música clàssica? Ja es veurà. ¿"Creació literària"? Però si no els agrada llegir!
¿Què vol dir això que ha expressat un docent als diaris: “És un currículum molt realista amb els temps que corren”? ¿Coneix, aquest, "els temps que corren"? Els nois i noies només pensen en passar l’estona fent servir un mòbil sofisticat; pocs joves s’aixequen quan veuen dreta una àvia a l’autobús. Malgrat l’epidèmia, els joves i els encara més joves es deleixen per assistir a un “esdeveniment” (evento) per distreure’s infinitament, beure i consumir drogues toves i dures: és un fet. Només cal preguntar-ho als protagonistes corresponents.
Sort que els responsables del progressiu disbarat (mundial) en matèria d’educació reconeixen que, amb uns estudis així, i podent passar de curs amb tres assignatures suspeses, els batxillers ho tindran pelut si volen passar les proves de selectivitat. “El món ha canviat. No ens podem quedar amb el mateix sistema”. Això es pot resoldre com ho ha fet el ministeri d’Educació, però també amb models educatius molt diferents. Però ja està fet: l’ESO i el batxillerat seran el complement ideal del Gran Divertiment en què s’ha convertit la vida de les persones en edat de ser educades. Nen, nena: ¿saps qui eren Descartes, Newton, Diderot? “No ho sé, ni m’importa”.