Novetat editorial
Llegim 20/03/2013

Rahola: "El procés sobiranista actual neix de la gent cap als polítics, al revés del que va passar als Fets d'octubre de 1934"

La periodista publica la novel·la 'El carrer de l'Embut' (RBA-La Magrana), ambientada a Cuba i Cadaqués entre l'inici de la dictadura de Primo de Rivera l'any 1923 i els Fets de maig de 1937

Jordi Nopca
2 min

Barcelona"Aquest llibre significa tornar a casa", ha dit Pilar Rahola aquest migdia durant la presentació de 'Carrer de l'Embut', la seva segona novel·la. Són tres les dècades que separen aquesta recreació de la Cuba i Cadaqués de la dècada dels 20 i dels 30 d'Aquell estiu color de vent'. El debut, guanyador del premi El Brot i publicat a Pòrtic, va suposar l'entrada al món editorial de la jove Rahola, llicenciada en Filologia Hispànica i Catalana, que més endavant es decantaria per "l'anàlisi política". "Ara que he tornat a la ficció no la deixaré", ha assegurat l'autora, que ha partit d'una història familiar per ambientar 'Carrer de l'Embut' en tres moments històrics que interessen especialment a l'autora: "L'inici de la dictadura de Primo de Rivera l'any 1923, l'arribada al poder de Companys l'any 1934 i els Fets de maig de 1937".

Rahola no ha volgut establir símils entre allò que explica a la novel·la i el context present: "El procés sobiranista actual neix de la gent cap als polítics, al revés del que va passar als Fets d'octubre de 1934. L'únic que hi ha igual és Espanya. Caldrà veure com reacciona, si actuarà amb violència política o no. Tinc el dubte de si els catalans continuarem actuant amb la mateixa ingenuïtat que als anys 30". Rahola ha escrit la novel·la fent servir una tècnica propera al 'collage', en què alterna els punts de vista dels diversos personatges: hi ha una llarga galeria d'empordanesos –el notari Dalí, el pedagog Lluís Tasis...– i visitants –Marcel Duchamp, Albert Einstein–, però el pes de l'acció és capitanejat per dos joves a punt d'embarcar a Cuba, en Miquel, jove de Cadaqués que hi va a fer de capatàs i la Montserrat, filla de la burgesia barcelonina.

stats