Llegim Còmic

“No volem ser la Comic-Con”

Una gran llista d'autors convidats i la programació de cinema, els principals atractius del Comic Barcelona

El públic del Comic Barcelona fent cua per assistir a l'edició de 2023
02/05/2024
3 min

BarcelonaCom si no portés 42 edicions sent l'esdeveniment de referència del món del còmic a l'Estat, el Comic Barcelona es continua interrogant, dia sí dia també, sobre la seva identitat, com a un adolescent insegur del camí que ha d'emprendre. “No, no volem ser la Comic-Con”, respon Meritxell Puig amb paciència i, alhora, contundència durant la presentació de l'edició que arrenca aquest divendres. “Sinergies i fertilització creuada amb altres disciplines, sí; el model de la Comic-Con, no”, resumeix Puig, que recorda que el Comic Barcelona va néixer –quan encara es deia Saló del Còmic– per fer divulgació del còmic i promoure la seva lectura, i que el seu objectiu no ha canviat. “Volem tenir un pes cultural fort”, subratlla. De fet, si en algun festival s'ha emmirallat alguna vegada ha sigut en el d'Angulema: va ser arran d'un viatge al festival francès d'autors, editors i llibreters catalans que va sorgir la idea de crear un gran esdeveniment similar a Barcelona.

La nova edició del Comic Barcelona no vol ser, doncs, la plataforma de llançament de la indústria audiovisual en què s'ha convertit la Comic-Con de San Diego, però sí que vol donar més protagonisme al cinema, i treure així profit del magnífic auditori de Fira Barcelona, enguany rebatejat simplement com a Sala de Cinema. La programació estarà formada íntegrament per títols d'animació o que tinguin una relació directa amb el cinema. I la tria és prou diversa: aquest divendres, el dibuixant Paco Roca presentarà La casa, que adapta el seu còmic homònim; l'endemà, Juanjo Sáez farà el mateix amb Heavies tendres, versió cinematogràfica de la sèrie emesa al 3Cat, i al vespre, una marató reunirà tres pel·lícules (la fantasia animada Mars Express, Vampira humanista busca suïcida i el clàssic gòtic dels 90 The crow) en una marató imbuïda de l'esperit de les nits golfes del Festival de Sitges. Serà, per cert, la primera activitat en la història del Comic Barcelona que es prolongarà més enllà del tancament oficial del recinte.

Hernandez i Simmonds, plats forts

Per als aficionats al còmic, el gran atractiu d'aquesta edició serà una collita de convidats molt nombrosa (“segurament és la més gran de la nostra història”, admet Puig) i molt diversa, en la qual destaca la presència del gran Beto Hernandez, un dels Hernandez Bros que porten més de quatre dècades publicant les seves històries a la revista Love and Rockets, institució del còmic independent nord-americà. L'altre plat fort del programa és sens dubte la britànica Posy Simmonds, que acaba de guanyar el premi a la trajectòria més important del còmic mundial: el Grand Prix del Festival d'Angulema; Simmonds és la creadora d'obres tan notables com Gemma Bovery o Cassandra Darke, que hibriden el llenguatge del còmic i el de la literatura. Altres autors són el dibuixant italià Tanino Liberatore, creador del mític RanXerox, el Georges Bess que va dibuixar El lama blanco segons guions d'Alejandro Jodorowsky, i dos noms del nou còmic experimental: Martin Panchaud, l'autor d'El color de las cosas, i Max Baitinger, que acaba de publicar Sibylla, sobre Sibylla Schwartz, l'autora del considerat com a primer poema feminista de la història.

L'exposició estrella d'aquesta edició serà la dedicada a Francisco Ibáñez, que va morir l'any passat. Comissariada per Antoni Guiral, El nostre Ibáñez recordarà el dibuixant a partir d'originals seus poc vistos, homenatges d'altres autors i l'homenatge dels seus lectors. El gat detectiu Blacksad és protagonista d'una altra exposició que recorre el procés creatiu dels seus creadors, Juanjo Guarnido i Juan Díaz Canales, des del guió a l'art final passant pels esbossos i el color. No faltarà la mostra dedicada al Gran Premi d'Honor de l'última edició, Trini Tinturé, que servirà també com a homenatge a les autores de la seva generació. Completen la panoràmica expositiva una mostra sobre els 30 anys del Premi Ivà, un homenatge a la saga Mad Max i el pandemònium de Bruixes, on 30 il·lustradores i autores de còmic es deixen posseir per l'estètica i l'imaginari de la màgia i la bruixeria.

El Comic Barcelona aspira a aplegar, com l'any passat, uns 110.000 visitants, i ofereix com a novetat packs d'entrades familiars i accés gratuït als nens de fins a sis anys, que tenen una gran oferta d'activitats a la secció Comic Kids. El nombre total d'expositors d'aquesta edició se situa al voltant dels 220, un increment significatiu respecte als 208 de l'any passat. Però el que no creix és l'aportació pública, que continua entre el 3 i el 5% del pressupost del Comic Barcelona, que també es manté estable en aproximadament 920.000 euros.

stats