Comic Barcelona
Llegim Còmic 31/03/2023

La lleidatana Trini Tinturé, Gran Premi del Comic Barcelona

'Transitorios', del valencià Nadar, millor obra espanyola; i 'Escucha, hermosa Márcia', millor obra internacional

2 min
Trini Tinturé i la seva família recullen el Gran Premi d'Honor de Comic Barcelona

BarcelonaLa dibuixant Trini Tinturé (Lleida, 1938), una autora clàssica del còmic per a noies de Bruguera, ha guanyat el Gran Premi d'Honor del Comic Barcelona en reconeixement a la seva trajectòria. Tinturé va despuntar a la dècada dels 60 en publicacions com Sissi i Celia i de seguida va començar a produir historietes per al mercat britànic, especialment de temàtica romàntica i juvenil, però també infantils. Als 80 va crear la seva sèrie més coneguda, Emma es encantadora, primer amb guions d'Andreu Martín i, després, de Francisco Pérez Navarro. La protagonista del còmic era una bruixa moderna i les seves aventures es publicaven a la revista Lilly. Després del tancament de Bruguera, Tinturé va continuar dibuixant còmics com Biggi per al mercat alemany i Micky, per a la revista holandesa Tina.

Tinturé ha recollit el premi acompanyada de la seva filla i del seu net, i s'ha mostrat “molt il·lusionada” i “agraïda de tot cor”. La seva filla ha apuntat que el premi per a Tinturé “és també un premi per a tota una generació de dibuixants autodidactes” i que en una època on no es parlava d'empoderament la seva mare era “la representació d'una dona empoderada”.

'Transitorios', millor obra de l'any

El dibuixant valencià Pep Domingo, àlies Nadar, ha guanyat el premi a la millor obra d'autoria espanyola amb Transitorios (Astiberri, 2022), un magnífic recull de tres relats curts de tall costumista i un humor esmolat i subtil. Nadar, que l'any passat també va publicar Fatty amb Julien Frey, ja havia guanyat el premi a l'autor revelació el 2014 per Papel estrujado (Astiberri). Enguany, el premi a l'autor revelació ha sigut per al dibuixant Manuel Moreno pel seu treball a Goya. Saturnalia, una novel·la gràfica que s'aproxima a la figura de Francisco Goya i el seu univers artístic. El premi a la millor obra internacional se l'ha endut Escucha, hermosa Márcia, del brasiler Marcello Quintanilha, un fresc vivíssim que retrata els ritmes i colors del dia a dia a les faveles de Rio Janeiro a través d'una història criminal plena d'humanitat.

stats