Llegim Novetat editorial

Virginia Feito: de somiar amb escriure llibres a seduir Hollywood

L'escriptora de 'La senyora March' torna a les llibreries amb 'Victorian Psycho', un 'thriller' macabre capitanejat per una institutriu psicòpata

L'escriptora Virginia Feito fotografiada a Barcelona
3 min

BarcelonaCom molts escriptors i projectes d'escriptors, Virginia Feito (Madrid, 1988) somiava de petita amb publicar novel·les i dedicar-se a la literatura, però fins a la trentena no va prendre's aquest desig seriosament. Filla de l'economista José Luis Feito —que va ser director executiu del Fons Monetari Internacional als anys 80 i ambaixador d'Espanya a París entre el 1996 i el 2000—, Virginia Feito es va criar entre alts càrrecs i àpats elegants, va cursar tota l'escola i la universitat en anglès i va centrar la carrera professional en la publicitat. "Abans de posar-me a escriure, sabia que havia d'aconseguir una nòmina i independitzar-me", explica l'escriptora, que durant la vintena va entrar a treballar en una agència de publicitat. Allà gaudia de crear eslògans per a marques, però el batec de la literatura cada vegada era més fort.

"Sentia que hi havia un buit que no acabava d'omplir, fins que el meu cap (que també és el meu marit) em va dir que em volia ascendir a directora creativa. Era un salt molt important, poca gent ocupa aquesta posició abans dels 30", diu Feito. Paradoxalment, aquella oportunitat va ser el detonant per canviar de vida: va renunciar a l'ascens, va tancar-se a casa i va posar-se a escriure una novel·la. El temps ha sentenciat que va triar bé. Feito va debutar el 2021 amb La senyora March (La Campana / Lumen), la història d'una dona de classe alta preocupada per les aparences fins a extrems malaltissos. La novel·la, escrita originàriament en anglès i publicada als Estats Units amb Liveright, segell de W.W. Norton & Company, es va convertir en un fenomen transoceànic que ha continuat amb Victorian Psycho, que s'acaba de publicar. Feito no només ha aconseguit milers de lectors, sinó que també ha captivat Hollywood: l'actriu Elisabeth Moss va comprar els drets de La senyora March i la protagonitzarà ella mateixa al cinema, mentre que Victorian Psycho també té una versió cinematogràfica en marxa amb Margaret Qualley al capdavant.

¿Quina tecla ha tocat Feito per poder fer realitat aquell somni d'infantesa en un mercat editorial on la competitivitat és ferotge? "Les novel·les que més m'agraden són les que m'han traumatitzat, així que he intentat tirar per aquí", explica l'escriptora. Tant en la primera com en la segona novel·la, Feito dona el protagonisme a dones mentalment inestables que experimenten una lluita fosquíssima d'elles mateixes contra la gent que les envolta. La senyora March entra en una espiral de paranoia convençuda que tothom la jutja i la menysprea. Winifred Notty, la protagonista de Victorian Psycho, és una institutriu psicòpata que busca venjança contra la família benestant que la contracta. "Els psicòpates sempre m'han fascinat. Com hi pot haver éssers humans sense cap mena d'escrúpol, de culpa ni de por?", diu l'autora, que es declara una gran admiradora de Charles Dickens, les germanes Brönte, Joyce Carol Oates i Ottessa Moshfegh.

L'equilibri entre la violència i l'humor

Les novel·les de Feito combinen una atmosfera cada vegada més angoixant amb una mirada irònica sobre els fets i els personatges que dota la seva literatura d'un humor particular. Amb Victorian Psycho, aquest tret pren una força especial. "És un llibre molt més macabre i violent que el primer, però volia trobar l'equilibri entre l'humor i la violència. Al cap i a la fi, la Winifred s'ho està passant genial i com que l'he escrit en primera persona, això em permetia desenvolupar una veu narrativa plena de sarcasme", destaca. Rere aquesta història, especialment a partir dels seus personatges infantils, hi ha la gran pregunta sobre l'origen del mal. "Es neix malvat o te'n fas? És veritat que cap assassí en sèrie sembla haver estat gaire feliç de petit, vingui o no vingui d'un entorn privilegiat, però això no justifica que s'arribi a segons quins extrems —reflexiona Feito—. Mentre escrivia aquesta novel·la em preguntava sobre com arribem a justificar anar tan lluny amb la venjança feminista contra el patriarcat i com, malgrat que pugui ser satisfactòria, potser ens passem de la ratlla".

stats