Llegim Festival

Thoreau, Estellés i Rousseau: què ens diuen els clàssics sobre la natura?

Alice Oswald, Carlos Cuevas, Perejaume i Roger Mas participen al Festival Clàssics 2024

D'esquerra a dreta a la fila del fons: Albert Arribas, Marta Ossó, Antònia Jaume, Màrcia Cisteró, Sergi Castella, Pere Almeda. D'esquerra a dreta al davant: Glòria Balañà, Jordi Boixaderas, Carme Portaceli, Sira Abenoza, Sol Picó, Eli Goula i Joaquim Borràs.
03/10/2024
3 min

BarcelonaDe la natura, vol. I, del poeta i filòsof llatí Lucreci, va ser el primer llibre que va publicar la Col·lecció Bernat Metge el 1923, un any després que Francesc Cambó i Joan Estelrich unissin forces amb intel·lectuals com Carles Riba i Pompeu Fabra amb el propòsit d'acostar els clàssics als lectors catalans. Si l'any passat La Casa dels Clàssics celebrava els cent anys d'aquesta col·lecció editorial tan emblemàtica, que ja reuneix més de 440 llibres, aquest 2024 encaren el segon centenari mirant endavant però sense oblidar els valors fundacionals. "Per a nosaltres, que ens plantegem el projecte a llarg termini, és bonic començar el segon centenari rellegint i reinterpretant el text que Lucreci va dedicar a la natura", explica Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics.

Per això, la sisena edició del Festival Clàssics, que se celebrarà entre el 24 d'octubre i el 21 de desembre, tindrà com a fil conductor la natura i la relació que hi establim els éssers humans. "Aquest any hem vist com els tractors entraven a la ciutat, hem viscut uns mesos molt durs per la sequera i en més d'una ocasió la natura ens ha demostrat que se'ns escapa, que no la podem concebre en dimensions humanes", explica Abenoza. Al llarg d'aquests sis anys, el Clàssics ha forjat complicitats amb la Institució de les Lletres Catalanes, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Centre d'Art La Capella, la Sala Beckett, el Teatre Nacional de Catalunya, el Palau Robert, el Temporada Alta, el Dansàneu i la Universitat Pompeu Fabra, i això queda reflectit en una programació interdisciplinària, que aplega sensibilitats i s'estén per tota la ciutat de Barcelona.

Perejaume, Sol Picó i Alice Oswald

L'actor Jordi Boixaderas donarà el tret de sortida del festival amb la lectura dramatitzada d'una sèrie de textos del filòsof francès Jean-Jacques Rousseau, extrets d'assajos com el Discurs sobre les ciències i les arts i l'Assaig sobre l'origen de les llengües. "Va ser un home avançat al seu temps, però a la vegada un marginat, que no entenia la brillantor dels ambients intel·lectuals del París de l'època", explica Boixaderas.

Un altre pensador que ocuparà un lloc central en el Clàssics 2024 serà Henry David Thoreau, que va decidir "anar-se'n dos anys a viure al bosc per entendre què vol dir viure a consciència", diu Abenoza. El 7 i 8 de desembre, l'actor Carlos Cuevas oferirà una lectura dramatitzada de diversos fragments de l'autor, la majoria inclosos a Walden i Caminar, al Jardí Botànic de Barcelona. "Quan vam trucar el Carlos Cuevas per proposar-l'hi, ens va dir que havia llegit tota l'obra de Thoreau i que era un autor molt important per a ell", explica la directora de La Casa dels Clàssics.

El Teatre Nacional acollirà una nova edició del cicle El meu clàssic, que proposa una aproximació literària, històrica i musical a quatre grans escriptors de la literatura catalana, que en aquesta ocasió seran Aurora Bertrana, Vicent Andrés Estellés, Joana Raspall i Jacint Verdaguer. Hi participaran músics com Roger Mas, Nico Roig i Núria Conangla i actors com Sergi Torrecilla i Mercè Sampietro. Paral·lelament, a la Sala Beckett se celebraran converses que posen en relació un escriptor viu amb un de clàssic que els ha marcat especialment: Blanca Llum Vidal dialogarà amb Mary Shelley, Albert Sánchez Piñol amb Daniel Defoe, Inés Macpherson amb Ursula K. Le Guin, i Borja Bagunyà amb Homer.

Un dels plats forts de la programació d'aquest any és el projecte Com les fulles, en què la cantant Joana Gomila, la poeta Maria Callís i la comissària Alexandra Laudo es reuniran a Empúries amb la poeta anglesa Alice Oswald, la primera dona que ha accedit a la Càtedra de Poesia de la Universitat d'Oxford, per revisitar la Ilíada d'Homer prenent com a base el poema Memorial d'Oswald, traduït al català per Jaume Coll Mariné. Els resultats d'aquesta trobada es materialitzaran en una conferència performativa i un concert que tindran lloc el 23 de novembre a La Capella.

També participaran en el Clàssic artistes com Perejaume, Sílvia Bel, Arnau Obiols, Sol Picó, Raquel Gualtero, Albert Arribas, Màrcia Cisteró, Antònia Jaume, Marta Ossó i la Companyia Pagans. La cloenda del festival, que es farà a l'hivernacle del Parc de la Ciutadella, anirà a càrrec de la poeta Maria Callís i els músics Laura Pou, Daniel Claret i Tarta Relena, que invocaran Georg Philipp Telemann i György Kurtág i reprendran el fil homèric iniciat per Oswald.

stats