Llegim Actualitat 05/10/2021

El premi Gran Angular descobreix el talent pirata de Gabriel Bardala

El guardó està dotat amb 11.000 euros

2 min
Gabriel Bardala, autor d''Els últims dies del falcó'

BarcelonaAbans de posar-se a escriure la seva primera novel·la juvenil, el barceloní Gabriel Bardala s'havia dedicat a múltiples feines: ha dibuixat còmics, ha passejat gent gran, ha pintat cases, ha fet massatges i ha banyat gossos. "Els dos mesos de confinament va ser una època molt dura, i també molt avorrida de passar", reconeixia aquest migdia a la Casa de Convalescència, l'escenari escollit per donar a conèixer els premis de l'editorial Cruïlla. El 31è premi Gran Angular per a Els últims dies del Falcó, de Gabriel Bardala, ha sigut l'únic guardó d'enguany. El Vaixell de Vapor ha quedat desert perquè "cap dels originals presentats assolia la qualitat literària i narrativa que avala el premi", ha explicat l'editora Núria Font en nom del jurat.

Dotat amb 11.000 euros, el Gran Angular ha distingit una novel·la ambientada al segle XVIII a l'illa de Borbó. "Un grup d'acadèmics francesos hi va a buscar un ocell llegendari extingit, el dodo –ha recordat l'autor–. Aquesta és una de les trames de la novel·la. La segona és la de l'últim capità pirata històric, Olivier Levasseur, també anomenat el Falcó, que es troba en aquesta illa, tancat amb pany i clau". El compte enrere de l'execució del Falcó, que no ha revelat encara on s'amaga les riqueses que va acumular amb el pillatge nàutic, és combinat amb una altra intriga, la de la desaparició de la filla del governador. Els sospitosos són assenyalats de seguida: els esclaus de l'illa, els anomenats cimarrons. "L'illa de Borbó, actualment de la Reunió, era plena de plantacions de cafè, tabac i cotó, i a partir d'això l'esclavisme es converteix en un dels temes de la novel·la –explica Bardala–. L'esclavisme marcava Europa, però passava en llocs remots i no s'acabava de veure'n la magnitud".

Gabriel Bardala va començar Els últims dies del Falcó recordant el gust, que arrenca durant la seva infantesa, "pels llibres d'aventures, pel cinema clàssic de Hollywood i per les històries de pirates". Reconeix que fins i tot al segle XVIII, quan encara estaven en actiu, els pirates ja fascinaven grans i petits. "Eren els terroristes de l'època, i en canvi han acabat convertits en figures de referència per al públic infantil, a través de cromos, llibres i pel·lícules", admet. L'autor no descarta escriure una segona part de les aventures del Falcó.

stats