Llegim Literatura

"Com va ser estar casada amb Paul Auster? Divertit"

L'autor nord-americà, mort fa gairebé sis mesos, rep un multitudinari homenatge a Madrid amb presència de la celebrada escriptora Siri Hustvedt, la seva vídua

Siri Hustvedt a l'homenatge a Paul Auster.
3 min

Madrid"Com va ser estar casada amb Paul Auster? Divertit". L'escriptora Siri Hustvedt, vídua d'un dels autors més importants i celebrats de la literatura nord-americana, explica que encara que li havien fet aquesta pregunta incomptables vegades, no va ser fins a l'última hora de vida d'Auster que li va venir al cap la resposta. L'escriptor de Trilogia de Nova York (1987) o 4 3 2 1 (2017) no va perdre el sentit de l'humor ni tan sols en els últims moments de vida, fa gairebé sis mesos. La "calma, claredat i valentia" amb què va afrontar la mort, provocada per un càncer de pulmó, va ser un "últim regal que va fer" als éssers estimats que el van sobreviure, ha relatat Hustvedt, rebuda i acomiadada amb una gran ovació a l'homenatge que el Círculo de Bellas Artes de Madrid i l'editorial Seix Barral han organitzat a Madrid.

Que l'autor té una legió de fidels a Espanya s'ha constatat aquest dilluns al vespre. Centenars de lectors han desbordat la sala que el 2003 va acollir una també multitudinària trobada de l'escriptor amb els seus seguidors. Hustvedt ha agraït l'escalf i l'afecte que li han transmès vint anys després. "Molta gent em diu que ell continua vivint en la seva obra, i és cert, però això no altera el dol per aquells que estimàvem en Paul. Els seus llibres no el poden substituir", ha dit la dona amb qui va compartir 43 anys de vida i de literatura –s'editaven l'un a l'altre a la casa que compartien a Brooklyn– i amb qui va tenir una filla, la cantautora Sophie Auster, que ha protagonitzat un dels moments més emotius de l'acte interpretant la cançó Blue team, dedicada al seu pare mentre al fons de l'escenari s'anaven reproduint imatges d'Auster i la seva família.

Sophie Auster, filla de l'escriptor nord-americà Paul Auster, interpreta una cançó dedicada al seu pare en un homenatge pòstum a Madrid

Els dos autors condecorats amb el Premi Príncep d'Astúries, Auster el 2006 i Hustvedt el 2019, van visitar nombroses vegades Espanya, on van fer amistat amb membres destacats de l'escena cultural del país. Un d'ells és l'escriptor català Enrique Vila-Matas, que ha recordat la "generositat" i "amabilitat" d'Auster, que va experimentar en un sopar el 2007 a casa de la parella, a la qual ha definit com el "centre de Nova York i de la literatura". El director de cinema David Trueba ha lloat no només l'autor desaparegut amb 77 anys i la seva "capacitat d'entendre l'altre", sinó que la seva vídua hagi estat capaç de reivindicar "l'alegria" que el caracteritzava. El també cineasta Pedro Almodóvar li ha dedicat una emocionada carta llegida a l'homenatge, en la qual, amb la seva particular naturalitat, relata com Auster també encisava pel seu atractiu físic. La directora editorial de Seix Barral, Elena Ramírez, ha recordat la "minuciositat" de l'autor, capaç de trobar en la versió castellana d'una de les seves extenses obres una paraula que volia canviar perquè "se sabia el text de memòria".

(D'esquerra a dreta) La escriptora i periodista Inés Martín Rodrigo, l’escriptor i director de cinema David Trueba, l’escriptor Enrique Vila-Matas, i la directora editorial de Seix Barral, Elena Ramírez, durant l’homenatge a l’escriptor, guionista i director de cinema Paul Auster.

Amb aquest recull d'anècdotes plenes de vitalisme i l'actitud de Hustvedt, l'homenatge ha provocat més somriures que llàgrimes als presents. L'escriptora, a més, ha animat els seus fans assegurant que després d'escriure Baumgartner, la seva última novel·la, Auster tenia la sensació d'haver completat la seva obra. La seva obra el va fer "tant famós com un escriptor pot ser", ha celebrat Hustvedt, que també ha aplegat seguidors seus, que s'hi han apropat al final a demanar-li que els signés algunes de les seves obres, i també alguna d'Auster, de qui ara vol "defensar el llegat".

stats