Llegim  /  Actualitat 10/10/2021

J.V. Foix, el poeta català que va ajudar a frenar el nazisme

El congrés de Dubrovnik del 1933 va ser una data clau per canviar el rumb del PEN

2 min
J.V. Foix el 1919

BarcelonaA finals de maig del 1933 es va celebrar a Dubrovnik el Congrés Internacional del PEN. En representació del centre català hi va viatjar el poeta barceloní J.V. Foix . "Poques setmanes enrere hi havia hagut la primera crema de llibres promoguda pel nazisme a Berlín", recorda Carles Torner, director executiu del PEN Internacional entre el 2014 i el 2020. S'hi havien destruït obres de Thomas Mann, Anna Seghers, Bertolt Brecht , Walter Benjamin, Stefan Zweig, Vicki Baum, Ernst Toller i molts altres. "Va ser Toller qui va demanar als delegats de tot el món que condemnessin el que havia passat –explica Torner–. Per què es cremaven llibres? Per què s'estigmatitzava i es perseguia els jueus?" Es va acabar votant quina posició prenia l'associació a partir de llavors i es va decidir expulsar el centre PEN alemany del moment, simpatitzant del nazisme, amb els vots, entre d'altres, de J.V. Foix.

"Quan li va tocar el torn a Foix, es va aixecar i va dir: «La Catalogne et sa femme toujours d'accord» [Catalunya i la seva dona hi estan d'acord]. S'acabava de casar i tenia la dona al costat –diu Torner–. A partir de llavors, quan apareixia a les reunions del congrés li feien broma i s'adreçaven a la parella com la Catalogne et sa femme". El PEN va promoure la creació d'un centre alemany a l'exili, que va presidir Heinrich Mann, escriptor i germà de l'autor de La muntanya màgica.

"El congrés del 1933 va ser fonamental per al futur del PEN, perquè va passar de ser un club social volgudament antipolític a prendre un compromís", explica Torner. Dos anys després, al congrés celebrat a Barcelona es va aprovar una resolució per lluitar contra l'empresonament d'autors. Entre els primers noms que el PEN defensaria hi havia Ludwig Renn, Jacques Roumain, Federico García Lorca i Arthur Koestler. "Per aquest últim es va fer una gran campanya internacional després que se'l detingués a Màlaga el 1937 –fa memòria Torner–. Quan Koestler va quedar en llibertat, va reconèixer que s'havia aconseguit gràcies a l'enrenou promogut pel PEN. I el PEN va descobrir el poder de la mobilització dels escriptors".

Postal que Foix va enviar a Carles Riba per comunicar-li que es faria el Congrés del PEN a Barcelona el 1935
stats