Llegim Actualitat 13/04/2021

Teresa Cabré es postula com a única candidata a presidir l'IEC quan plegui Joandomènec Ros

Després de vuit anys amb el mateix president, les eleccions seran el 8 de juny

2 min
Teresa Cabré

BarcelonaEl president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha fet balanç de la seva etapa de vuit anys al capdavant de la institució aquest dimarts. Ros se n'anirà a l'estiu satisfet amb el conjunt d'iniciatives desplegades en aquest període "donades les circumstàncies", és a dir, amb un pressupost "prorrogat" des del primer mandat i amb el colofó de la pandèmia com a límits. Ros es felicita per haver ampliat la participació de l'IEC en projectes i institucions de recerca, haver sumat la delegació territorial a l'Alguer i haver incrementat el nombre d'entitats associades. En canvi, lamenta no haver concretat l'obertura d'una delegació a Andorra ni el trasllat pendent de la llibreria de l'IEC a la seva seu de la Casa de Convalescència a Barcelona.

Joandomènec Ros

Quant a la missió com a acadèmia de la llengua, Ros ha recordat que la secció filològica ha engegat els últims anys una sèrie d'obres "cabdals", les noves Gramàtica i Ortografia, i "ha posat al dia contínuament el diccionari". També ha destacat l'impuls de la relació amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, "que fa preveure una normalització de la llengua comuna".

No és oficial, però un cop tancat el termini de presentació de candidatures, la filòloga Teresa Cabré s'ha postulat com l'única candidata a presidir l'Institut. "El seu equip trenca una mica la dinàmica històrica, no només per ella com a primera presidenta, sinó perquè la seva junta la formen dues dones més i un home", ha subratllat Ros, com a signe dels nous temps a l'IEC.

Cabré dirigeix actualment la secció filològica del mateix IEC, entitat a la qual està vinculada des del 1989. Va rebre el 1996 la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic, i el 2007 el premi internacional de Terminologia Eugen Wüster. També és premi a la Qualitat en la Docència del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra del 2009 i Creu de Sant Jordi del 2015.

Manteniment de la seu

Joandomènec Ros ha assegurat que l'IEC, amb un pressupost anual d'entre 8 i 9 milions d'euros, té problemes de "manteniment" de la seu a la Casa de la Convalescència. "Està maltractada per les institucions", ha assegurat l'encara president. Ros s'ha referit entre altres al trasllat pendent de la llibreria de l'IEC –actualment en un altre edifici de l'IEC a Ciutat Vella– fins a la seu o, en el seu defecte, en algun dels espais alliberats per la marxa de l'Escola Massana del veí antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona i que l'IEC reclama que "es redistribueixin". Ros també ha enumerat com a projecte pendent la realització d'un nou documental sobre l'IEC que "actualitzi" el que la casa va estrenar ara fa tretze anys amb motiu del centenari de la institució.

stats