Generalitat i Ajuntament compensaran els damnificats de Sant Jordi

El sector defensa l'èxit de la diada i el model de superilla, i confia ingressar uns 22 milions d'euros

3 min
La parada de la Central va quedar destrossada

Dissabte van ser molts els editors i llibreters que van posar tota la il·lusió en el primer Sant Jordi sense restriccions, després de dos anys de pandèmia. Va ser, però, un dia trist per a molts perquè al migdia es va convertir en un malson fet de llibres molls, carpes trencades i taules capgirades enmig del passeig de Gràcia. No tan sols hi va haver pèrdues econòmiques per la destrossa, sinó que molts no van poder facturar el que esperaven perquè van haver de tancar la parada. Davant d'aquestes pèrdues, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat que es crearà una línia d'ajuda que prioritzarà les llibreries i els editors que van tenir més destrosses. A la tarda l'Ajuntament de Barcelona s'ha afegit a la "resposta institucional" per compensar econòmicament els "casos excepcionals" de pèrdues materials, ha anunciat el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí.

"Per les xifres que tenim, de moment, sabem que a Barcelona hi va haver 8 o 10 parades que van perdre els llibres i la possibilitat de vendre, i també n'hi ha una a Sabadell i una altra a Badalona", ha dit Garriga. Sense un balanç total de les pèrdues, ni la consellera ni el regidor no han especificat la quantitat de les ajudes. Però Martí sí que ha concretat el criteri de compensació: els llibres fets malbé. "De moment, se sap que algunes editorials van perdre entre 12.000 i 15.000 euros i s'hauria de multiplicar aquesta xifra per 12 o 15", assegurava la consellera.

Bons resultats, malgrat tot

La calamarsa, però, no va ser un drama absolut. La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha parlat de "gran èxit", d'"un molt bon Sant Jordi", ha dit que el model de "superilla ha vingut per quedar-se" per la descongestió que ha comportat al centre de Barcelona i que a dins les llibreries hi va haver molta feina. El president de la Cambra del Llibre i del Gremi d'Editors, Patrici Tixis, també ha assegurat que va ser un Sant Jordi camí de rècord: el sector compta tenir unes xifres similars a les del 2019. És a dir, 1,6 milions d'exemplars venuts i uns 22 milions d'ingressos. "Si no hagués sigut per la pluja i la pedra, hauria sigut el millor Sant Jordi de la història, però això no ha acabat passant", ha dit Tixis.

"El que ara estem fent és avaluar els danys. El que necessitem saber és les parades que no van poder continuar treballant al llarg del dia i les que van tenir més destrosses, tant si tenen llibres destruïts o altres que podrien tenir un segon ús". A partir d'aquí s'avaluaran les compensacions, però es cobriran només els "casos excepcionals", apuntava Tixis després de la reunió entre els organitzadors de la diada a l'Ajuntament de Barcelona.

Poc probable tenir un pla B

Des de la Cambra del Llibre i l'Ajuntament asseguren que el nou model de superilles ha funcionat, i que és una sortida justament per millorar la seguretat de la diada i evitar aglomeracions. "Segur que es poden millorar coses, anirem ajustant el que pugui generar un problema", deia Tixis. Per a Jordi Martí, a partir d'ara caldrà tenir en compte la meteorologia extrema en tots els actes i festivals a l'aire lliure de la ciutat. "Una cosa que no ha passat en 50 anys, si no es deu al canvi climàtic, no sé a què es pot atribuir", ha dit.

De moment, no hi haurà grans canvis de cara al Sant Jordi del 2023. No es preveu canviar la data en funció de la meteorologia ni tenir un pla B a Barcelona perquè pel nombre de gent és inviable i el que es vol és sortir al carrer i parlar amb els autors: "La millor recomanació és el sentit comú i el que hem de pensar és què hauríem pogut fer perquè sortís millor", ha assegurat. Independentment, sí que es continuarà celebrant el Llibre Estiu, que es va començar a fer al juliol durant la pandèmia. L'Ajuntament ha apuntat que també es podria dissenyar una Nit de les Llibreries, una "festa de la literatura" per treure's "el mal gust" del Sant Jordi però que també pogués quedar per al futur.

"Som llibreters bregats, amb 40 i 50 anys d'experiència. Veníem amb la previsió de tempesta, amb peus de plom, amb seguretat, però la tercera pedregada va ser demolidora", diu Marçal Font, del Gremi de Llibreters de Vell. La Llibreria Antiquària Farré (del carrer Canuda) va patir especialment i té pèrdues quantioses. Entre els damnificats hi va haver, per exemple, Raig Verd. En total, uns 800 llibres –quantificats en uns 15.000 euros– van quedar malmesos. Una de les altres víctimes del vent i la pluja va ser l'editor d'Adesiara, Jordi Raventós, que calcula que ha perdut uns 800 llibres. "Són el 80% dels llibres que portàvem, valorats en uns 12.000 euros. No els podem vendre", subratllava ahir diumenge Raventós. També van resultar afectades les parades de La Central, la Llibreria Medios, Ferrándiz i una parada de l'Ajuntament. La Central calcula que té uns 2.000 llibres malmesos, entre un 30% i un 40% dels exemplars que tenia a les parades de Sant Jordi.

stats