Literatura

Cinc recitals imprescindibles del Barcelona Poesia 2024

Del 15 al 22 de maig, la capital catalana acollirà més de 40 recitals, concerts, performances i converses

2 min
Alice Oswald, Ester Xargay i Vicent Andrés Estellés

BarcelonaEl festival Barcelona Poesia d'enguany, que se celebrarà del 15 al 22 de maig, vol "obrir al màxim les possibilitats del vers i gaudir-lo tant nu, amb la paraula ressonant poderosa en l'aire, com acompanyat, desafiat i contradit amb música, o dit com un prec, o engalanat dalt d'un teatre, o esbossat amb el traç d'un pinzell", segons expliquen els seus directors, Maria Callís i Manuel Forcano. Triem cinc dels recitals més atractius i singulars que se celebraran a la capital catalana aquesta setmana i la vinent.

1.
'Barcelona ratafia'
Antònia Vicens, aquest dimecres a Barcelona

Precedit pel pregó de la veterana –i encara en actiu– Antònia Vicens, Barcelona ratafia és l'espectacle inaugural de Barcelona Poesia, dirigit per Eduard Olesti, director d'escena i escriptor, que el defineix com "uns Pastorets abstractes, ressituats al malson de vellut de la nostra ciutat-teatre en què sona Schubert tothora". Serà el dimecres, 15 de maig, a la sala Paral·lel 62 (19 h) i hi participaran, entre altres, Mireia Calafell, Joan Tomàs Martínez Grimalt, Oriol Sauleda, Jordi Solà i Irene Tarrés.

2.
'Titó', d'Alice Oswald
La poeta Alice Oswald

Titó. 46 minuts en la vida de l’alba és un monòleg en vers d'Alice Oswald protagonitzat pel vell Titó. L'interrompen incisos musicals en què les paraules del jo líric —ara balbucejos, ara llampeguejos de clarividència— reverberen, es deformen, avancen i retrocedeixen. El Barcelona Poesia presenta en primícia aquest espectacle el dijous, 16 de maig, a la Sala Beckett (19.30 h), amb la lectura dramatitzada de Laura Pau, la direcció musical d’Aleix Puig –del Quartet Brossa– i Manolo Martínez, el quartet de flautistes de bec Windu i la traducció al català de Jaume Coll Mariné.

3
Homenatge 'paraparèmic' a Ester Xargay
La poeta i artista Ester Xargay en una imatge d’arxiu.

La mort d'Ester Xargay el mes de gener, als 63 anys, ha esperonat tot un seguit de recitals d'homenatge a l'autora de llibres de poemes com Aürt i el Barcelona poesia s'hi afegeix amb Ant(i)manifestació paraparèmica, que arrencarà als jardins de la Casa de la Misericòrdia el dissabte, 18 de maig, a les 19 h i s'anirà desplaçant, seguint la tònica de les revistes caminades que Xargay organitzava amb Carles Hac Mor, per alguns dels llocs significatius per a la poeta, des de l'antic bar (H)original a l'Escola Massana i l'Arts Santa Mònica. Entre els participants hi ha Andriy Antonovsky, Marta Darder, Francesc Gelonch, Gabriel Ventura i David Ymbernon.

4.
Paella popular en record de Vicent Andrés Estellés
Retrat a l'escriptor Vicent Andrés Estellés

Reunits al voltant d’una taula on Marc Sempere –del col·lectiu musical Compartir Dona Gustet– anirà cuinant una paella que el públic assistent podrà degustar, els poetes Alba Camarasa, Pau Sif, Eduard Marco i Sebastià Alzamora recitaran versos de Vicent Andrés Estellés, de propis i de vinculats al poeta valencià, de qui enguany es commemora el centenari del naixement. La paella popular en record a Estellés es farà el diumenge, 19 de maig, a les 13 h.

5.
"La poesia és morta, però no he estat jo", diu Joseba Sarrionandia
Joseba Sarrionandia davant del port de Mutriku, al País Basc.

Joseba Sarrionandia és un dels escriptors més celebrats de la literatura basca contemporània i serà al Barcelona Poesia per reflexionar, acompanyat de l’activista David Fernàndez i de la seva traductora, Ainara Munt Ojanguren, sobre la condició literària, la seva escriptura i l’estat de la poesia en llengua basca. Serà el dimarts, 21 de maig, a les 18 h al verger del Museu Frederic Marès.

stats