Barcelona

Neix Altamarea, una editorial especialitzada en literatura italiana

Publicaran 12 llibres l'any i, entre els primers autors, hi ha Livia De Stefani i Cesare Pavese

Coberta de 'La playa', de Cesare Pavese Zoom

"El mercat espanyol s'ha centrat a llegir autors anglòfons i penso que els escriptors italians de la segona meitat del segle XX estan entre els millors a escala mundial". Amb aquestes paraules, Giuseppe Grosso presenta el projecte d'Altamarea, una nova editorial especialitzada a difondre la literatura italiana en castellà que publicarà una dotzena de títols anualment. L'objectiu d'Altamarea, nom que pica l'ullet al mar Mediterrani que uneix totes dues cultures i que, de passada, recorda el conegudíssim vers de Leopardi "E il naufragar m'è dolce in questo mare", és doble: "D'una banda, publicarem autors que no han sigut traduïts mai al castellà i, de l'altra, recuperarem obres d'autors emblemàtics".

Al primer calaix hi ha l'autora que inaugurarà el catàleg l'11 d'abril, Livia De Stefani. Altamarea publicarà 'La viña de uvas negras', una novel·la que "va tenir molt d'èxit a Itàlia als anys 50 i que malauradament ara és poc recordada", segons explica Grosso. El llibre de l'autora siciliana és "la primera denúncia literària de la màfia des d'un punt de vista femení". De Stefani explora els racons més foscos de la Sicília del patriarcat. També a l'abril arribarà el primer assaig de l'editorial, 'Fútbol y poder en la URSS de Stalin', de Mario Alessandro Curletto, "en què l'autor repassa la vida d'un grup de joves que vivien en un barri obrer de la ciutat de Moscou als anys 20 del segle passat i que van decidir crear el seu propi equip de futbol".

Altamarea recuperarà llibres d'autors emblemàtics de la literatura italiana del segle XX, com és el cas de Cesare Pavese, de qui arribarà aviat la novel·la curta 'La playa', en què llueixen tres dels temes fonamentals de la seva obra: el paisatge, l'amistat i el conflicte amb les arrels. Entre les particularitats del projecte editorial hi ha la voluntat de publicar també literatura infantil a través del segell Piccolini. Grosso avança que el primer títol d'aquesta categoria serà 'Leo quería la Luna', de Raquel Olcoz i Patricia Bernardos.