Enciclopèdia editarà el Premi Sant Jordi dels pròxims tres anys
El segell que publica el guardó, atorgat per Òmnium Cultural, s'ha escollit a través d'un concurs
BarcelonaEnciclopèdia Catalana serà l’editorial encarregada de publicar el premi Sant Jordi les pròximes tres edicions. El segell ha guanyat el concurs que va organitzar Òmnium Cultural –qui atorga el premi– per obrir la publicació de l’obra guardonada a totes les editorials amb seu als Països Catalans. Des del 1981 i fins l’any passat, el Premi Sant Jordi arribava a les llibreries a través de Proa, segell d’Edicions 62 amb la qual Òmnium tenia un conveni que ha expirat. Enciclopèdia Catalana va ser propietària de Proa fins el 2007 –i encara manté un 21% de l’accionariat de Grup 62–, de manera que el premi tornarà a l’editorial més d’una dècada després.
“Des d’Enciclopèdia ens hem proposat treballar amb un esforç constant, persistent i sostingut per la cultura catalana i per fer augmentar els lectors en català”, afirma en un comunicat el president d’Enciclopèdia Catalana, Xavier Cambra. A partir de la pròxima edició, el premi Sant Jordi serà també el més ben dotat de les lletres catalanes: qui el guanyi rebrà 60.000 euros i a més els diners generats pels drets d’autor, que poden ser una quantitat considerable tenint en compte que el Sant Jordi és una de les novel·les més venudes de la temporada –el premi Ramon Llull té una dotació de 60.000 euros, el Sant Joan de 35.000, el Prudenci Bertrana de 30.000 i el Josep Pla de 6.000–. La primera edició de l’obra guanyadora arribarà a les llibreries abans del 28 de febrer amb una tirada mínima de 15.000 exemplars.
La proposta d’Enciclopèdia Catalana inclou un pla de foment de la lectura i convertirà els socis d’Òmnium en prescriptors culturals. També impulsarà una campanya d’internacionalització per fer arribar el llibre guanyador més enllà dels Països Catalans. Enciclopèdia Catalana publica les obres de ficció i no ficció per a adults a través de Bridge, Catedral i :Rata_, tot i que l’editorial no ha precisat encara sota quin segell llançarà l’obra guanyadora del Sant Jordi.
El concurs per editar la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi va generar una certa polèmica quan es va anunciar que només hi podien recórrer els segells amb seu física i fiscal als Països Catalans. Des d’alguns àmbits es va interpretar aquesta mesura com un veto a les editorials catalanes del Grup 62 (entre les quals hi ha Proa). Grup 62 va aclarir després que no té la seu fiscal a Madrid malgrat que està participada majoritàriament per Grupo Planeta, que sí que va desplaçar la seva seu l’octubre passat arran d’una possible declaració unilateral d’independència.