Llegim Novetats editorials

10 llibres imprescindibles per passar l'estiu

Demanem a llibreters d'arreu de Catalunya quins són els llibres que faran forat aquestes vacances

Una persona llegint a la vora d'una piscina
6 min

BarcelonaL'estiu –i sobretot les vacances– és l'època ideal per a una bona lectura. Hem demanat a 10 llibreters d'arreu de Catalunya que ens recomanin un títol publicat recentment i que creuen imprescindible de llegir.

1.
'La vida del llibreter A.J. Fikry', de Gabrielle Zevin (Periscopi)

Recomanat per Montse Betriu, de la llibreria La Caselles (Lleida)

La vida del llibreter A.J. Fikry

Quan a la llibreria La Caselles de Lleida va arribar La vida del llibreter A.J. Fikry, de seguida va cridar l'atenció de Montse Betriu. "En aquell moment estava llegint un altre llibre i el vaig posar en espera. Quan vaig tornar a buscar-lo, ja s'havia exhaurit", explica la llibretera, que finalment va poder-lo llegir en rebre la nova edició. Malgrat que diu que no és massa partidària de llegir novel·les sobre llibreries, aquesta li va agradar i la va sorprendre. "Parla del món editorial i de com funcionen les llibreries. És una història dolça, d'amor, amb algun punt trist, i malgrat tot és bastant optimista. Pot agradar més o menys a tothom", diu Betriu. La vida del llibreter A.J. Fikry és prèvia a Demà, i demà, i demà, el llibre que va donar l'èxit internacional a Gabrielle Zevin, però fins a aquest any no ha estat disponible en català.

2.
'Breviari mediterrani', de Predrag Matvejevic (La Breu)

Recomanat per Joan Roure, de la llibreria La Irreductible (Lleida)

Breviari mediterrani

D'entrada, el Breviari mediterrani de Predrag Matvejevic és el llibre a mida per a tots aquells que passin les vacances a prop del mar, sigui a Catalunya o a qualsevol costa resseguida pel Mediterrani. "S'escapa de la típica novel·la. És un viatge cultural, una experiència íntima i alhora un assaig històric i geogràfic amb una petjada literària important", defineix Joan Roure sobre aquest llibre força inclassificable. Matvejevic combina "l'erudició i la mirada poètica" a través de textos fragmentaris que busquen la complicitat amb els pobles mediterranis, centrant-se en la seva història i cultura. "Són petites històries escrites amb un estil reflexiu i líric, que ens omplen de coneixements", destaca Roure. En un moment de tensions geopolítiques importants, el llibreter subratlla que aquest títol "es compromet amb la pau, la cultura i el diàleg entre els pobles i ens ajuda a entendre la complexitat de la regió".

3.
'L'edat fràgil', de Donatella Di Pietrantonio (Edicions 62)

Recomanat per Meritxell Ral, de la llibreria Rals (Calonge)

L'edat fràgil

Donatella Di Pietrantonio (Arsita, 1962) és una escriptora italiana amb una carrera literària llargament consolidada. Així i tot, fins ara cap llibre seu s'havia traduït al català. "A L'edat fràgil, l'autora rememora un feminicidi i exposa la violència i els canvis d'una generació a una altra", explica Meritxell Ral. El llibre –premi Strega 2024 tant en la categoria d'adults com en la de joves– acompanya la protagonista, l'Amanda, en la seva tornada al poble després d'interrompre els estudis. "És un retorn amb silenci i sense esma. La seva mare intenta ajudar-la, una mare que ha renunciat als somnis, pendent del seu pare i amb el trist i tràgic record d'un episodi a la muntanya", diu la llibretera de Rals, que afegeix que aquesta és una lectura "àgil i de suspens, marcada pel silenci i per la por a expressar-se, a viure".

4.
'Metamorfosi', de Míriam Cano (L'Avenç)

Recomanat per Marta Simon, de la llibreria Muntanya de Llibres (Vic)

Metamorfosi

"Acabareu el llibre i només tindreu ganes de passejar per l'Hidra de Leonard Cohen i Marianne, asseure-us a les graderies del teatre d'Epidaure o cuinar unes bones kolokitokheftedes", promet Marta Simon sobre Metamorfosi, de Míriam Cano. Entre les memòries i el llibre de viatges, l'escriptora i traductora relata aquí les seves vivències en dues ocasions a Grècia, acompanyada d'amics just després de la pandèmia del coronavirus. "La mirada curiosa i reposada de Cano ens descobreix la bellesa del paisatge grec, l'afabilitat de qui l'habita i el gaudi d'una gastronomia que a través de les paraules de l'autora se'ns presenta espectacular. Però més enllà del viatge físic, també acompanyem la protagonista en un recorregut vital que ens regala reflexions al voltant de temes com la família, l'amor i la mort, la cultura, la literatura i la necessitat d'escriure", afirma la llibretera de Muntanya de Llibres, que defineix aquesta Metamorfosi com "un llibre fantàstic i plaent, com una llarga sobretaula d'estiu davant del mar".

5.
'Només terra, només pluja, només fang', de Montse Albets (Periscopi)

Recomanat per David Becerra, de la llibreria Isop (Olot)

Només terra només pluja només fang

L'anunci del darrer premi Llibreter per a Montse Albets no va sorprendre gens David Becerra, de la llibreria Isop. "Ja m'esperava que guanyés. És un llibre que he recomanat molt i que hem venut molt. Em va enganxar moltíssim", diu Becerra. Aquesta novel·la "dura, però alhora molt tendra" sobre com afrontar el dol i la pèrdua és la primera novel·la d'Albets, que és excompanya de gremi: abans de debutar en la literatura, va fer de llibretera, assessora editorial i correctora. "Parla de la soledat, de la necessitat del contacte amb altres persones i de retornar als orígens. És molt bon senyal que un primer llibre estigui tan ben escrit", subratlla el llibreter. Des que es va anunciar el premi, a la llibreria Isop ja n'han notat l'impacte. "Hem fet un racó a la llibreria amb els premis i els anem venent. Aquest estiu es vendrà bastant", pronostica Becerra.

6.
'L'anell del nibelung', d'Amadeu Fabregat (Proa)

Recomanat per Àlvar Masllorens, de la llibreria La Temerària (Terrassa)

L'anell del nibelung

Des de fa tres anys, La Temerària distingeix un llibre que hagi passat desapercebut entre diada i diada de Sant Jordi. Enguany la llibreria terrassenca ha escollit L'anell del nibelung, d'Amadeu Fabregat, i és també aquest títol el que recomana Àlvar Masllorens per a l'estiu. "Fabregat només tenia una primera novel·la, publicada als anys 70. Ara ha fet un llibre sobre la tetralogia de Wagner, protagonitzada per un professor universitari jubilat que és amant del compositor", explica Masllorens. L'anell del nibelung "va combinant la vida del protagonista amb la història de Wagner", diu el llibreter, que afegeix que aquest professor "tornarà a la seva ciutat i es retrobarà amb el seu passat". La novel·la de Fabregat "està escrita amb subordinades llarguíssimes però que no es fan gens pesades", subratlla Masllorens. "El llibre és una delícia i ha passat massa desapercebut", conclou.

7.
'Ensumar', d'Ernesto Collado Sala (Cossetània)

Recomanat per Judith J. Cantavella, de la llibreria Documenta (BCN)

'Ensumar'

"Vull recomanar el que estic recomanant aquests dies a la llibreria", diu Judith J. Cantavella, de la Documenta. El llibre escollit és Ensumar, un títol a cavall de l'assaig i les memòries de l'actor Ernesto Collado, que va perdre l'olfacte durant dos anys i mig per culpa d'una malaltia neurològica "d'aquelles que tant li agradaven a Oliver Sacks i que es diu fantosmia", explica Cantavella. El llibre relata l'experiència i com, "un cop sap què té i, després, recupera l'olfacte, es dedica a investigar sobre aquest sentit que tots tenim força, per no dir totalment, oblidat", assenyala la llibretera. A través d'Ensumar, Collado reivindica la importància d'un sentit que sovint donem per descomptat i convida el lector a parar atenció a totes les fragàncies que li passen al davant cada dia. "El llibre està fet d'anècdotes, històries, una mica de contextualització biològica i científica i molt bon humor", resumeix Cantavella, que recorda que Collado prové d'una família de perfumistes i que, des d'aquella experiència amb la fantosmia, ha decidit dedicar-se als aromes. "Us el recomano, a més, perquè al final del llibre proposa exercicis i ens convida a ensumar el nostre voltant. Jo hi afegeixo: «Us agrada l'olor de la vostra crema solar?»", pregunta la llibretera.

8.
'Algun dia tothom hi haurà estat sempre en contra', d'Omar El Akkad (L'Altra)

Recomanat per Ester Galindo, de la llibreria La 2 de Viladrich

'Algun dia tothom hi haurà estat sempre en contra' d'Omar El Akkad

"Una llibreria no és una botiga més: és una declaració de principis, és la defensa d’uns valors, és part de l'ànima d'un poble", afirmava l'escriptora Flavia Company en un article a Catorze, on definia les llibreries com a "espais de resistència". Guiant-se per aquesta màxima, la llibreria La 2 de Viladrich recomana Algun dia tothom hi haurà estat sempre en contra, d'Omar El Akkad, un llibre punyent que denuncia les atrocitats de la guerra de Gaza i el silenci còmplice dels mitjans de comunicació. "És una qüestió d'humanitat. S'ha d'estar a favor de la vida de tots els éssers humans per igual. L'autor fa una denúncia que això realment no és així i ho posa en evidència", subratlla Galindo. El Akkad "creia que Occident era un espai de llibertat i de justícia i ha vist que estava equivocat", assenyala la llibretera, que afegeix que, en el cas dels habitants de Gaza, "sempre hi ha un «però» quan s'ha de buscar consens sobre la gravetat d'atemptar contra les seves vides".

9.
'Manual para romper un cuerpo', de Lara Gil (Aguilar)

Recomanat per Nerea Villacreces, de La Capona (Tarragona)

Manual para romper un cuerpo

L'estiu és el moment de l'any en què la pressió estètica es fa més evident. Per això la llibretera de La Capona Nerea Villacreces recomana aquest títol, que és una crítica contra els cossos perfectes que la societat ens imposa. "¿Fins on arribaries per aconseguir el que, segons la societat dictamina, és el cos perfecte? ¿Et deixaries tallar una part d'un dels teus òrgans? ¿Estaries disposat a viure amb constants nàusees, pèrdua de cabells i dents, vòmits i malestar crònic per aconseguir arribar al que es considera el pes ideal?", es pregunta Villacreces. En aquest assaig, Lara Gil parteix de la seva experiència i narra com va acabar passant per quiròfan després de patir grassofòbia. "És un relat esfereïdor que t'ajuda a repensar molt sobre la societat en la qual vivim", afirma la llibretera.

10.
'La banda mai vista', de Nadia Budde (Kalandraka)

Recomanat per Aitor Martos, de la llibreria Sendak (Barcelona)

La banda mai vista

Per als més petits, el llibreter de la Sendak Aitor Martos tria dues lectures ben diferents. D'una banda, recomana l'àlbum il·lustrat La banda mai vista, de Nadia Budde, una història estrafolària i divertida que està pensada per llegir en família i s'adreça a infants d'entre dos i cinc anys. "Es tracta d'una història acumulativa, que va presentant els integrants d'una banda i fa riure molt. Les il·lustracions són molt particulars, amb línies negres gruixudes i colors contrastats. I el text és rimat, ideal per als més petits, perquè els serveix per recordar-se que l'han llegit, saben què vindrà i volen repetir", diu Martos. De l'altra, per a lectors més autònoms (a partir de 9 anys) el llibreter proposa la novel·la A,B,C i la senyora Smith, de Núria Parera (Babulinka Books), nominada al premi Atrapallibres. Els infants hi trobaran "una història entranyable sobre una amistat aparentment impossible entre una dona solitària i uns nens que van a mil revolucions".

stats