08/05/2021

¿Tindrem problemes robustos o severs?

2 min

L’adjectiu robust ve del llatí i prové de roure. Expressa la idea de força, vigor, solidesa i resistència. En l’ús més tradicional, es deia de les persones, però de seguida es va estendre als mobles o les parets i al final -segons els diccionaris- a conceptes tan abstractes com la fe, l’estil o l’enginy. Dic segons els diccionaris perquè jo no diria que algú té un estil o un enginy robust, i el fet que el DIEC2 ho reculli no deixa de facilitar la imparable expansió semàntica d’aquest adjectiu. I és que ara mateix -i per influència de l’anglès a través del castellà (sobretot en l’argot empresarial i econòmic)- sembla que pugui ser robust gairebé tot: un pla, una organització, un teixit empresarial, etc. Hem oblidat que poden sers sòlids o consistents. I alerta que fa derivats. Llegia l’altre dia: “La robustesa dels anys d’esplendor de De Niro...” I no es referia a quan estava més grassonet.

I si observem què fa l’anglès, encara hi ha camp per córrer: “He was faced with a robust problem ”. ¿Pot ser robust un problema? No, pot ser gros, gran, greu... Però també aquí els usos genuïns trontollen. En un bon català puc tenir un problema gros, un problema greu i un gran problema. En català d’avui es tenen, cada cop més, greus problemes en lloc de problemes greus (anteposar sempre l’adjectiu és un altre anglicisme que vehicula el castellà). I ja no és estrany llegir que algú té un problema gran. I això és gairebé tan aberrant com tenir-lo robust.

Però els problemes, sense moure’ns de la pressió de l’anglès, també corren el perill d’acabar sent severs. “A severe problem ” és “Un problema greu ”, perquè severe no vol dir només inflexible, rígid o poc indulgent, sempre referit a una persona, sinó que també vol dir greu o seriós referit a un mal, una situació, el temps, etc. En català, com a molt, podem estendre sever fins al sentit de seriós o poc adornat referit, per exemple, a un estil. Però això no impedeix als mitjans parlar de pobresa severa o d’un càncer sever. I sembla que amb greu, seriós, important o extrem ja hauríem de passar.

stats