Un tast de català
Llegim Opinió 13/02/2021

¿Podem tatxar ‘tatxar’ de barbarisme?

2 min

En el títol d’aquest tast no parlo del tatxar admès per la norma: el que vol dir “tallar un tros (de determinades fruites, del suro d’una alzina) per comprovar-ne la qualitat” ni tampoc del tatxar que equival a taxar en totes les seves accepcions. Parlo del tatxar que la norma no admet i que trobem molt a faltar quan ens comuniquem: el que vol dir “fer una o més ratlles sobre una cosa escrita per anul·lar-la”. I en parlo per destacar els desacords filològics que hi ha darrere la condemna normativa d’aquest verb tan necessari. Sí, jo no em sento gens còmode substituint-lo per ratllar o per passar ratlla.

Cal dir d’entrada que aquest ús proscrit de tatxar és recollit (sense cap reserva) pel DCVB, pel Diccionari descriptiu (DDLC) i pel DNV. També l’admetia el 1865 Pere Labèrnia en el seu diccionari amb el sentit d’“esborrar lo escrit”. Amb més reserves l’admet l’ÉsAdir, que el limita a un ús informal. Podríem, doncs, tatxar el que hem escrit amb sabatilles a casa, però al Parlament amb corbata ho hauríem de ratllar. Sembla el típic i tímid primer pas de quan ens cal molt una paraula però no gosem desafiar del tot la norma.

Però anem als desacords. Hi ha un tatxar que ve del taxare llatí i que vol dir avaluar -d’aquí ve “tatxar un meló”- i un tatxar vinculat a taca i al mot francès tache. Aquest segon, que és a l’origen del tachar castellà, també ha originat la nostra tatxa : “clau curt amb la cabota grossa”; “petit cos que es troba dins una substància llevant-ne l’homogeneïtat” i “defecte”. Doncs bé, mentre que Coromines té molt clar que el tatxar sinònim de titllar i utilitzat per assenyalar defectes en persones (o coses) -“Han tatxat el jutge d’ignorant”- és un barbarisme que prové, en castellà, del gal·licisme tache (taca ), el DIEC2 el fa sinònim de taxar i el vincula, per tant, al taxare (avaluar ) llatí.

Coromines veu igual de bàrbars i incorrectes els dos tatxar del títol. El DIEC2 -de manera poc coherent- admet el primer i rebutja el segon. Jo els acceptaria tots dos.

stats