Llegim 29/12/2012

Llibres per obrir nous mons

Mai és massa d'hora per despertar l'interès pels llibres ni massa tard per ampliar la carta als Reis. L'ARA ha escollit una vintena de títols que han seduït editors i llibreters especialitzats.

S. Marimon I L. Serra
5 min

PER ALS MÉS MENUTS

Quina àvia que tinc

L'àvia d'aquest conte és molt especial: és una fada fadrina imaginativa, generosa, tendra i molt sàvia. Amb ella, els desitjos es fan realitat. El conte està dedicat a totes les àvies, que sovint estableixen amb els més petits una relació molt intensa. En elles els infants hi troben un referent i la complicitat que busquen. Amb la col·lecció El Petit Univers , Barcanova vol ajudar els pares a endinsar en el món de la lectura els més petits. Són històries tendres i fantàstiques.

Rapall

El món fantàstic i irònic de Pere Calders adaptat per als més petits. El protagonista d'aquest conte és el Sala, un nen que va tenir un disgust el dia que van donar el seu gos al jardiner. Des d'aleshores busca alguna cosa que s'hi assembli per poder compartir jocs i abraçades: una baldufa, una pilota... ¿potser un raspall?

Tilly y sus amigos

Plu, Patapam, Romeo, Puntillas i Dudú són alguns dels animalons amics de la petita Tilly. La col·lecció, pensada per ser explicada a nens i nenes molt petits, amb il·lustracions senzilles i dolces, recorre els temes típics de la infantesa: no voler anar a dormir, enfadar-se, jugar, aprendre a compartir, la gelosia... a través d'un porquet, un cocodril, una formiga, una gallina i un elefant.

PRIMERS LECTORS

Excuses, excuses

"Venia cap a l'escola,/ les sabates ben brillants,/ l'uniforme emmidonat,/ els mitjons ben nets i blancs./ Però he vist una gentada/ envoltant un elefant,/ que havia aturat el trànsit,/ moix, poruc i vacil·lant". El Nil és un noi carregat de bons propòsits que se li esguerren pel camí: sempre li sorgeixen tot d'entrebancs. Els deliciosos poemes de Ravishankar es complementen amb grans il·lustracions imaginatives i originals.

L'arbre vell

Amb unes il·lustracions retro i una concepció d'àlbum clàssic, el llibre explica la lluita d'uns animals per salvar un arbre: han descobert que té una X pintada i quan esbrinin el perquè lluitaran perquè no l'eliminin. L'argument funciona com una gran lluïta veïnal aplicada a un conflicte ecològic. Conills, esquirols, un teixó, un mussol, periquitos, garses i corbs cooperaran pel mateix fi.

El jardí curiós

El Liam és un nen que viu en una ciutat grisa i trista. Un dia descobreix unes vies de tren elevades -la High Line de Manhattan, ara convertida en un passeig- i decideix convertir-ho en un jardí. El llibre del nord-americà Peter Brown ha estat nominat a un grapat de premis. La capacitat de transformar la realitat, l'ecologia i la paciència formen part del rerefons del conte.

LLIBRES OBJECTE PER A TOTES LES EDATS

10 viatges i un somni

Un llibre pop-up gens convencional. Amb la tècnica del diorama, Meritxell Martí i Xavier Salomó creen paisatges i situacions com si fossin teatres minúsculs amb petites escenografies. Totes les dobles pàgines del llibre amaguen finestres, portetes, fletxes per tibar i tot tipus d'efectes de moviment d'enginyeria de paper feta amb tisores, cúter, Blu Tack i cel·lo. Darrere de cada vehicle, que és el protagonista d'aquest llibre, el lector hi trobarà paisatges plens de color i de poesia, per recórrer amb bicicleta, amb tren, amb helicòpter... fins i tot amb trineu.

Veo veo

David A. Carter és un mestre de l'enginyeria papiroflèxica -fins i tot ha dissenyat la caràtula de l'àlbum desplegable Mylo Xyloto de Coldplay-. El que construeix a Veo Veo és una catedral de formes, colors i endevinalles poètiques per jugar d'una manera diferent i original. Als sorprenents Un punt vermell i 600 punts negres , formes que s'havien de buscar entre papers, ara hi suma nous universos visuals amb portetes que s'obren i edificis que s'eleven. Un museu de paper a la biblioteca.

El pequeño teatro de Rebeca

Rébeca Dautremer és una gran il·lustradora francesa que ha donat forma a Alícia al país de les meravelles , a Elvis i a Cyrano. També ha codirigit pel·lícules animades com Kérity, la casa de los cuentos i acaba de presentar Seda d'Alessandro Baricco il·lustrat. En aquest llibre de col·leccionista ha fet un pas més enllà: ha inclòs dins el llibre un centenar de personatges que ja havia il·lustrat abans. El volum és un enginyós teatre fet d'escenaris i siluetes encunyades: pàgina a pàgina, es van sumant i restant personatges a la història.

PREADOLESCENTS

Top secret

Àngels Navarro -llicenciada en psicologia i experta en teràpia del joc- s'ha especialitzat a fer llibres d'enginy. Un va ser El llibre de laberints més gran del món , que permetia construir més de 1.700 laberints passant entre ossets de goma, zebres i mosaics. També hi ha Lletra a lletra per jugar amb l'abecedari (a partir de 5 anys). L'últim experiment és Top secret , un llibre per aprendre a ser bon detectiu i resoldre un robatori; observeu, desxifreu codis, rastregeu pistes i trobareu el culpable.

Jo, Elvis Rivoldi

Que ningú s'entesti a descobrir qui és Bono Bidari. En realitat, el creador d'aquest dimoni de l'Elvis -que fa pets, rots, escup i es fica els dits al nas, entre altres porqueries- són els guionistes dels Lunnis televisius juntament amb un dibuixant de primera. En aquest primer llibre, que combina text i còmic, l'Elvis explica els seus millors records d'infantesa, i els pitjors. A més, anuncia que en la pròxima entrega farà un musical. Quin perill.

Ondina

Les ondines són unes nimfes aqüàtiques molt atractives. Benjamin Lacombe s'inspira en aquest mite germànic per explicar una història d'amor amb unes imatges molt pictòriques marcades per la influència de les pintures de Millais i Waterhouse. L'autor juga amb les capes impreses per fer emergir tota la sensualitat i la transparència d'aquest univers aquàtic. Ondina , la protagonista, s'enamora d'un cavaller i s'ofega en les traïcions de l'amor.

El Pianista que sabia massa

¿Us imagineu com podria haver estat l'amistat d'infantesa entre dos mestres del suspens com Agatha Christie i Alfred Hitchock? Una aventura amb dos petits detectius com a protagonsites en el Londres del 1910: ni tan sols han començat la secundària, però ja són el flagell del crim. L'Agatha viu a la zona més selecta de Londres i l'Alfred a l'East End. La seva amistat, però, està per sobre de tot.

ADOLESCENTS I 'CROSSOVER'

Kàrvadan

El dramaturg Carles Batlle s'estrena com a novel·lista amb Kàrvadan , una saga de gènere fantàstic a l'estil de Patrick Rothfuss. L'escenari, però, és l'Alta Garrotxa. Batlle descriu un món imaginari: Carr-Morr amb tots els elements del gènere: llocs salvatges, lluites de poder, ciutats fantàstiques, animals fabulosos, viatges en el temps, batalles i guerres, i històries d'amor. El seu començament, però, és molt real: l'estiu del 2011 el Pol Bàrsac es despenja del balcó de casa seva i s'escapa de la policia. Volen arrestar-lo per activitats de sabotatge a les manifestacions dels indignats . S'interna en les abruptes muntanyes de la Garrotxa i entra en una altra dimensió.

Meravelles

Brian Selznick és autor de La invenció d'Hugo Cabret . A més de ser l'origen de l'oscaritzada La invenció d'Hugo de Martin Scorsese, l'obra va ser un èxit literari que combinava elements dels àlbums il·lustrats amb els de la novel·la gràfica -un format que es dirigia,potser per primera vegada, als joves a partir de 10 anys-. A Meravelles inventa una nova història. En realitat, són dues: una explicada a través de la imatge i l'altra a través del text. Els protagonistes són dos nens sords que viuen èpoques diferents i que s'acabaran trobant en un emocionant clímax final.

El cor de la Hannah

Rocío Carmona, l'autora de La gramàtica de l'amor , un dels fenòmens editorials del 2011 amb 15.000 exemplars venuts, publica la seva segona novel·la. El cor de la Hannah és també una història d'amor. La protagonista és una noia amish que viu seguint els costums del segle XVIII. La Hannah s'enamora d'un foraster, un fotògraf, amb qui acabarà fugint a Nova York. Un amor prohibit que viurà la seva història amb una banda sonora molt especial.

El talent

Arriba el tercer llibre de la trilogia que Gerard Guix va encetar amb El prodigi. El seu protagonista és l'Axel, que a El prodigi comença a patir canvis angoixants en el seu cos. Guix ha begut de sèries de televisió com Lost i la saga Underworld per escriure aquest thriller en què a Barcelona es lliura una gran batalla. La capital catalana és l'únic lloc al món en què hi ha esperança. A la resta del planeta tots els éssers semblen adormits en un estrany coma.

stats