L'ESCUMA DE LES LLETRES

A l'estiu, tota cuca lectora viu

Lluís A. Baulenas
13/07/2013
2 min

A LA PLATJA, 'E-READER' O PAPER?

Ja hem deixat clar que la desaparició absoluta del llibre de paper no es preveu en un futur ni mitjà ni llunyà. En un entorn apocalíptic de desaparició dels boscos del planeta, ja hi hauria algun espavilat que trobaria la manera de fer llibres amb un paper que no fos de paper . Els llibres resistiran encara que sigui en un racó privilegiat de la llibreria, convertits en la versió de regal d'allò que consumirà majoritàriament el públic lector: el llibre electrònic. Però la cosa va lenta, més del que es preveia. Per tant, estimats viciosos de l'olor de paper, del tacte, del pes, de la poca practicitat, us auguro uns quants decennis més de gaudi. A més, ara ve l'estiu i hi ha la platja, el sol, la sorra, les gotes d'aigua salada que tot s'ho mengen, els raigs de crema solar disparats sobtadament, la cervesa que vessa sense voler perquè el nen hi ha ensopegat, el pessic de truita de patata que s'escapa de l'entrepà, els dits enganxifosos plens de perill de l'infant que està llepant el seu calippo de maduixa que degota… S'imaginen tot això interactuant amb el lector electrònic? Impossible. No hi ha dispositiu mecànic que ho resisteixi.

En canvi, la soferta novel·la de butxaca d'estiu, incombustible, amb la coberta descolorida, amb el paper recremat, o endurit com la roca gràcies a la successió inclement de mullena, sol, mullena, sol… ho aguanta tot i traspassa generacions. Lloança, doncs, a un dels invents més eficaços de la història de la humanitat. D'acord, el llibre electrònic és molt més pràctic. D'acord, en un llibre electrònic hi caben milers de novel·les i això és important quan te'n vas de vacances i intentes ficar tot l'equipatge a la bossa de mà per no haver de facturar cap maleta a la teva companyia aèria low cost . D'acord, d'aquí no res es podrà interactuar de mil maneres amb el teu lector electrònic. D'acord, d'acord… Però no ens descuidem que, en el fons, aquest debat és -o més aviat serà- intranscendent si el públic lector no augmenta. Calen lectors. I secundàriament, però no pas menys important, calen lectors que comprin llibres.

A LA MALETA, PINYOL, GASULL I BARRY

I ara, tres recomanacions, tres, de llibres de gent valenta, bona, fets per editorials valentes i bones. Tres llibres que no necessiten piles per funcionar i que aguanten el mar i la muntanya: Ningú no mor , de l'igualadí Joan Pinyol (Onada), un thriller ben travat, amb misteri i assassinats, situat en un institut de secundària; Viatge a l'illa dels Pingüins , de Bernat Gasull (Voliana), llibre d'aventures, a cavall entre els Pirineus i Islàndia, emocionant recorregut que parla d'extincions (la dels pingüins, la de l'ànima de les persones), i, finalment, A la banda de Canaan (Edicions de 1984), de l'escriptor i dramaturg irlandès Sebastian Barry (traduït per Yannick Garcia), un relat èpic de la diàspora irlandesa, prou conegut però sempre nou gràcies a la recreació de les històries singulars, cadascuna un relat en ella mateixa.

Amics, amigues, bon estiu, bona lectura (me'n descuidava: el llibre de paper, obert, també serveix de barret protector contra el sol!).

stats