Novetat editorial
Llegim 19/06/2012

Nova biografia del Josep Tarradellas més jove i documentació inèdita del seu arxiu

'Josep Tarradellas. Dels orígens a la república (1899-1936)', a cura de Joan Esculies i publicat per Edicions Dau, obre una col·lecció de quatre volums sobre la figura del president

Ara / Acn
2 min
Josep Tarradellas

BarcelonaL'historiador Joan Esculies ha estat l'encarregat de fer una nova aproximació a la figura del Josep Tarradellas més jove a partir de documentació de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. El resultat de la recerca, un "text crític, no un panegíric" segons l'autor, i els documents consultats, molts inèdits, es publiquen a 'Josep Tarradellas. Dels orígens a la república (1899-1936)', d'Edicions Dau. El llibre, que obre una col·lecció de quatre volums sobre el president, explora els anys previs a la República i la mateixa etapa republicana. En paraules de l'editor, Ton Barnils, el "més rellevant" és que a través de Tarradellas es pot conèixer gran varietat de gent, ideologies i organitzacions. 'Josep Tarradellas. Dels orígens a la república (1899-1936)' ofereix al lector apassionat per la història recent de Catalunya una doble lectura. Per una part és la biografia dels primers anys de Josep Tarradellas, fins a l'època republicana, feta per l'historiador Joan Esculies. Per l'altra, és l'edició dels documents més rellevants de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià a Poblet, molts dels quals fins ara inèdits.

Es tracta de la primera part d'una col·lecció d'Edicions Dau que vol fer una nova biografia del president Tarradellas en quatre volums: el primer dedicat a la República, el segon a la Guerra Civil, el tercer a l'exili i el quart al restabliment de la Generalitat de Catalunya. El projecte té un consell assessor amb experts de la UAB, la UB i la URV.

L'editor, Ton Barnils, ha destacat que precisament el "més rellevant" del text és veure que Tarradellas és un home a través del qual es pot conèixer una gran varietat de gent, ideologies i institucions. "Tarradellas és un home que està amb Macià, que llavors tracta amb l'anarquisme, que viu l'exili i que arriba a acords amb Suárez", ha afegit.

Documentació inèdita

Pel que fa a la documentació, molta inèdita fins ara, en aquest volum està dividida en documents polítics, cartes, articles, parlaments i altres textos. Barnils n'ha destacat tres especialment rellevants: la descripció relativa a la dignificació del Palau de la Generalitat i l'habilitació del Parlament l'any 1932, i el llistat d'autoritzacions d'entrada al Palau de la Diputació al proclamar-se la República.

Aquest primer volum se centra en els orígens de Josep Tarradellas, l'activisme catalanista i republicà de la joventut, la creació d'Esquerra Republicana de Catalunya i la tasca duta a terme com a conseller de Governació sota la presidència de Francesc Macià. L'autor, Joan Esculies, ha aclarit que "es tracta d'un text crític, no d'un panegíric", com es podria pensar pel fet que rere la publicació hi ha l'arxiu de l'expresident.

El text forma part de la tesi doctoral de l'autor, és per això que el considera un "treball de recerca rigorós" que té com a objectiu final "presentar aquests anys del president amb la màxima cura possible". "El lector s'hi pot aproximar tranquil, hi pot haver errors, però cap intencionalitat d'exaltar les seves accions", ha afegit.

Com a exemple d'això, Esculies ha dit que quan qualifica Tarradellas de "bon organitzador, és perquè era així" i els diaris de l'època així ho mostraven. "No era bon orador o bon escriptor d'articles, per exemple", ha afegit l'autor, que també dóna una nova visió sobre el trencament de Tarradellas amb Macià.

stats