ARA Llegim
Llegim 26/03/2014

'L'home dels ulls grisos' novel·la la vida d'un espia real

Antoni López Massó ha guanyat l'últim premi Carlemany amb la història d'un dels nens deportats a l'URSS durant la guerra civil espanyola, que després va ser entrenat per ser espia de la Unió Soviètica

Efe
2 min

BarcelonaLa novel·la 'L'home dels ulls grisos', d'Antoni López Massó (Terrassa, 1943), arriba aquest dimecres a les llibreries. L'obra, que narra la peripècia vital d'un espia d'origen espanyol amb diverses identitats, ha guanyat l'últim premi Carlemany.

López Massó, que debuta en la narrativa, ha explicat que l'origen del relat parteix de la seva experiència com a voluntari de l'associació Oncolliga, acompanyant malalts terminals de càncer, on va conèixer un home que li va confessar que va ser un dels nens deportats a l'URSS durant la guerra civil espanyola, que després va ser entrenat per ser espia de la Unió Soviètica i va acabar treballant pels nord-americans, després de conèixer importants secrets relacionats amb la bomba atòmica.

El novel·lista comenta que amb tot aquest material emmagatzemat al seu cap ha armat un relat, que publica Proa.

Els estralls del temps

D'altra banda, des d'aquest dimecres també pot llegir-se el Premi Marian Vayreda 2013, de l'autora manresana Alba Sabaté, per l'obra 'Aniversari' (Empúries) i que tracta del pas del temps i com aquest fet afecta la quotidianitat de dos ancians del barri de Gràcia.

Sabaté, professora de literatura i resident al districte barceloní, ha explicat aquest migdia que li agradaria haver plasmat "el que és normal i corrent del que comporta el pas del temps", tant físicament com mentalment.

A la vegada, retrata els canvis que s'han produït a zones com Gràcia, on, encara que els seus carrers tenen el moviment de sempre, les botigues del petit comerç han passat de ser regentades per sagues de venedors catalans a famílies pakistaneses i xineses.

Al mateix acte, l'escriptora Sílvia Romero i Olea ha presentat 'El plagi' (Proa), guanyador de l'últim premi 'El lector de l'Odissea', escollit per un consell de lectors de la llibreria L'Odissea, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), en què relata les trobades entre una jove periodista amb una escriptora més gran que va il·luminar el món de les lletres amb la seva primera novel·la. Romero ha indicat que es tracta d'una obra dedicada a l'escriptora de Vic Maria Dolors Orriols, de qui aquest any se celebra el centenari del naixement, i amb qui va mantenir interessants converses literàries fa uns anys.

La novel·la tracta qüestions com l'èxit, l'enveja i el plagi i Romero ha confessat que hi ha un punt d'inspiració en Carmen Laforet, que va obtenir el primer premi Nadal molt jove i després va passar anys en l'anonimat.

stats