Llegim Crítiques 20/07/2021

L'inventor que volia parlar amb Mart: Univers descobreix Samantha Hunt als lectors catalans

'La invenció de tota la resta' s'aproxima a la vida de l'inventor Nikola Tesla

2 min
Nikola Tesla, al seu laboratori de Palm Springs, el 1900

BarcelonaNikola Tesla (1856-1943) s'està convertint en una icona del segle XXI. És famós als Estats Units no solament per la marca de cotxes o per la presència indirecta en sèries com The Big Bang Theory, sinó també per la recuperació de la seva figura d'inventor visionari de la física. La invenció de tota la resta, de Samantha Hunt, a través d'un parell de trames argumentals paral·leles, ens explica una mica la vida de Tesla. La relaten ell mateix i una treballadora de l'hotel New Yorker, on coincideixen. Estableixen una certa relació, sobretot a partir de la bogeria compartida pels coloms. Aquesta noia, al seu torn, està en relació, a través del seu pare, amb un altre il·luminat que inventa una màquina del temps.

La trama ens remarca la característica de Tesla de científic "fora d'aquest món" (fins al punt que hi ha partidaris de la seva condició d'extraterrestre) en el sentit que només volia inventar per millorar la condició humana, en contraposició a algú famós com ara Edison, tan adelerat d'inventar com de guanyar milions de dòlars. De fet, la llegenda de Tesla, al final, tot sol, perseguit per l'FBI, i enamorat d'un colom, esclata en aquesta novel·la. La invenció de tota la resta és un producte sense gaire ambició literària i amb ganes d'esdevenir biopic. No seria estrany que Netflix o la HBO en tinguin ja els drets. Però no és una narració superficial, perquè aprofundeix en l'Amèrica de la desigualtat, critica la hipocresia social de la classe benestant i rics que fabriquen els seus milions a còpia d'explotar allò que en cada moment històric els interessa més a ells i no a la població en general. De fet, Tesla, tal com molt bé descriu Samantha Hunt (Nova York, 1971), amb els seus desitjos d'energia neta, barata de producció i gratuïta per a tothom, va topar amb els grans oligopolis de la producció elèctrica, per exemple. I per això es va arruïnar.

Una novel·la entretinguda

En aquests dies de debat sobre la factura de la llum ens caldria un Tesla per ajudar-nos. La moralitat de la història, a part de la reivindicació de Tesla, és clara: als Estats Units, com sempre, tot és possible perquè tothom pot intentar-ho tot. Una altra cosa és que se'n surti, que la competència implacable t'aixafi o que acabis sent considerat un perill públic i l'FBI no solament et vagi al darrere, sinó que també et faci desaparèixer gairebé del record de la humanitat. Una novel·la, doncs, entretinguda, que agradarà molt als fans de Nikola Tesla, que ajudarà a descobrir-lo a qui no el conegui i que fins i tot conté una intervenció del mateix Mark Twain en forma de fantasma entrevistador.

stats