Llegim Còmic

Premi ARA de Còmic: 10.000 euros per a una historieta curta en català

L’ARA convoca la sisena edició del concurs de còmic de no-ficció en català amb el suport del departament de Política Lingüística

Un dibuixant fent una il·lustració
ARA
05/04/2025
2 min

BarcelonaL’ARA convoca un cop més el Premi Ara de Còmic en Català. Serà la sisena edició del premi, que va néixer amb el propòsit d’impulsar la creació de la historieta en català en els gèneres de no-ficció, en què la llengua estava poc representada, i així estimular la producció de còmic periodístic, biogràfic, autobiogràfic i assagístic en llengua catalana. La iniciativa compta amb el suport del departament de Política Lingüística de la Generalitat, i les bases de la convocatòria es poden consultar a la web Premicomic.ara.cat.

El premi a l’obra guanyadora serà de 10.000 euros. Els autors que vulguin participar en el concurs organitzat per l’ARA hauran d’enviar abans del 7 de setembre del 2025 les seves obres: historietes curtes de no-ficció en llengua catalana d’una extensió mínima de deu pàgines i màxima de setze. A més, una selecció de les millors historietes rebudes en la convocatòria del premi formarà part de l’antologia Vinyetari 6, que publicarà l'Editorial Finestres a principis del 2026. Els autors de cada obra seleccionada a Vinyetari 6 rebran 300 euros per part de l’ARA i 200 euros per part d'Editorial Finestres.

En les cinc edicions anteriors del Premi ARA de Còmic s’han rebut, en total, més de 350 obres que constaten el potencial del còmic de no-ficció català. El panorama del sector està canviant en els últims anys, i les editorials cada cop aposten més per editar autors locals en llengua catalana i per la traducció d’obres estrangeres. Des de l’arribada del premi, han sorgit noves editorials (Finestres), revistes (Forn de Calç), col·leccions (Doble Tinta, de Pagès Editors, o Comanegra Còmic, de Comanegra) i fins i tot una Diada del Còmic en Català que el 31 de maig celebrarà la seva tercera edició a Mataró, amb xerrades de Kap, Mariel Soria i Albert Monteys, una exposició sobre els insults del capità Haddock i un concert de la Kama Band.

Palmarès de cinc edicions

Pep Brocal va ser el guanyador de la primera edició del premi amb la historieta Caritat del Río, una biografia sobre la militant comunista i espia soviètica. En la segona edició del concurs va guanyar Luis Pérez Ortiz amb una obra de memòria històrica sobre el Valle de los Caídos: Cuelgamuros. La triomfadora de la tercera edició va ser Glàfira Smith, que va presentar una esfereïdora denúncia de la violència sexual: Els homes són llops. Susanna Martin es va endur el premi de la quarta edició del concurs, amb la reflexió en primera persona sobre el no-binarisme Cafè americà. I la cinquena edició va ser per a Indis de Barcelona, d’Ed Carosia i Lluc Silvestre.

stats