Còmic
Llegim Còmic 06/05/2022

Daniel Torres, Gran Premi d'Honor del Comic Barcelona

'El pacto', de Paco Sordo, guanya el guardó a la millor obra espanyola, i Genie Espinosa, el premi a l'autora revelació

2 min
01. Daniel Torres al seu estudi de Barcelona en una imatge d’arxiu del 2017. 02 i 03. Vinyetes de l’àlbum  de Daniel Torres El futuro que no fue.

BarcelonaEl dibuixant valencià Daniel Torres, creador de la sèrie Roco Vargas, ha guanyat el Gran Premi d'Honor del Comic Barcelona a la seva trajectòria. Després de la tempesta provocada pel premi a Antonio Martín, el jurat d'aquesta edició s'ha decidit per un nom incontestable i de màxim consens, un dels autors més admirats de la brillant escola valenciana sorgida a finals dels 70 i un referent de la línia clara que va ressorgir als 80 al voltant de la revista Cairo. Allà va començar a publicar-hi el 1983 la retrofuturista sèrie Roco Vargas, que segueix les aventures d'un pilot espacial i que, amb interrupcions, ha continuat dibuixant fins a l'any passat, quan va publicar l'spin-off El futuro que no fue.

Torres també ha destacat com a il·lustrador i en el còmic infantil amb la sèrie Tom, protagonitzada per un dinosaure. El 1993 ja va guanyar el premi a la millor obra espanyola per El octavo día, una recopilació d'històries curtes aparegudes a la revista Cimoc. Entre els seus últims treballs hi ha el monumental assaig visual La casa i l'experiment Picasso a la Guerra Civil, un joc de miralls entre Torres i l'artista malagueny.

El premi a millor obra estrangera ha sigut per a Piel de hombre (Norma), del guionista Hubert i el dibuixant Zanzim, un vodevil amorós d'aparença lleugera sobre una dama que es disfressa d'home per conèixer millor l'home amb qui està promesa. El còmic, que funciona com a reivindicació de la llibertat individual i la desconstrucció de la identitat sexual i afectiva, és l'obra pòstuma d'Hubert. La millor obra espanyola de l'any passat ha sigut, segons el jurat, El pacto (Nuevo Nueve), una comèdia negríssima ambientada en la Bruguera de 1957 que s'endinsa en la intrahistòria del còmic espanyol per reinventar-la de forma truculenta. El còmic és la segona obra llarga de Paco Sordo, autor bregat en el còmic d'humor en publicacions com El Jueves i Orgullo y Satisfacción.

En la primera edició en què el premi a l'autor revelació porta el nom de Miguel Gallardo, la guanyadora ha sigut la barcelonina Genie Espinosa, il·lustradora experimentada que, després de publicar historietes curtes en fanzins, l'any passat es va estrenar en el format llarg amb Hoops (Sapristi), una fantasia desbordant amb ecos a Lewis Carroll protagonitzada per tres amigues adolescents que cauen en un forat i apareixen en un altre món transformades en les seves versions empoderades. El premi al millor còmic infantil i juvenil d'autors espanyols ha sigut per a Nicoleta y el misterio del colmillo (Sallybooks), de Katia Klein i Rut Pedreño, que protagonitza una petita vampira que ha perdut el seu ullal. Per últim, Cols 2: Una noche en el infierno, el fanzín de Clara Cábez i Olivia Cábez, ha guanyat el premi a la millor publicació no professional de l'any passat.

stats