Còmic

Noranta autors repudien el Gran Premi d'Honor de Comic Barcelona a Antonio Martín

Un comunicat reclama la retirada del guardó i critica la seva concessió a una figura vinculada només a l'edició i la divulgació

3 min
Antonio Martín, el 2011 a Getafe

Barcelona"Aquest Gran Premi és inacceptable, no compleix el reglament i no ens representa". Amb aquesta contundència s'expressen el prop d'un centenar d'autors i autores de còmic que aquest dilluns han manifestat a través d'un comunicat el seu rebuig a la concessió del Gran Premi d'Honor de Comic Barcelona on Demand a Antonio Martín (Sevilla, 1939), historiador i teòric sobre historieta amb un important currículum com a editor de còmic. Els autors firmants, entre els quals n'hi ha de guardonats amb el Premio Nacional de còmic i amb el Gran Premi d'Honor, esgrimeixen principalment que el premiat no és un autor de còmic i reclamen a Ficomic, l'entitat que organitza el Comic Barcelona i els seus premis, que retiri el guardó a Martín i el concedeixi "a una persona que compleixi els requisits i tingui mèrits suficients".

Dotat amb 2.500 euros, el Gran Premi d'Honor és, segons diuen les seves bases, "un reconeixement a la trajectòria professional d'un autor o autora amb un mínim de 25 anys de treball publicat". En les 32 edicions anteriors, el guardó havia distingit sempre autors de còmic, ja fossin dibuixants, guionistes o autors complets. El jurat que el va concedir aquest any estava format per l'anterior guanyador del Gran Premi d'Honor, Antonio Altarriba, i per Ana Galvañ, Cristina Hombrados, Albert Mestres, Ulisses Ponce, Álvaro Pons, Marika Vila i Antoni Guiral. El comunicat qüestiona el veredicte i l'entén "com un greuge cap a aquells que han passat incomptables hores de la seva vida a la taula de dibuix perquè els còmics puguin existir".

Una figura polèmica

El text dels autors també recorda un episodi que va protagonitzar Martín l'any 2000 quan, sent editor de Planeta DeAgostini, va interposar una demanda contra el dibuixant David Ramírez per un acudit humorístic publicat a la revista Dolmen que parodiava la mala relació existent entre Martín i el dibuixant Cels Piñol. Martín va demanar 30.000 euros al dibuixant i a l'editor de la revista per "danys morals", tot i que després d'un llarg procés judicial l'únic condemnat va ser Ramírez, que va haver de pagar 4.000 euros a Martín, un multa de 720 euros i les costes del judici. Arran de la sentència, un nombrós grup d'autors van publicar el còmic col·lectiu Artículo 20, un projecte solidari en què tots els beneficis van ser destinats a ajudar Ramírez a sufragar el cost de la sentència. "No només se'ns ignora, sinó que es premia algú que en el seu dia es va servir d'una posició de poder per atacar un autor que estava en una situació d'indefensió legal i econòmica", diu el comunicat.

A l'espera de la reacció de Comic Barcelona, els autors firmants amenacen amb no tornar a col·laborar amb l'esdeveniment i retirar el seu nom de futures nominacions en uns premis que, al seu parer, "queden desprestigiats" perquè "perpetuen la precarietat" dels autors de còmic. Entre els firmants hi ha autors destacats com Flavita Banana, Juanjo Sáez i Pep Brocal, els guanyadors del Premio Nacional de còmic Paco Roca, Alfonso Zapico, Santiago García, Javier Olivares, Ana Penyas i Santiago Valenzuela, autors premiats en anteriors edicions del premis com Albert Monteys, Manel Fontdevila i David Rubín i fins i tot el premi a l'autora revelació d'aquesta última edició, Aroha Travé. També s'hi han sumat dos autors guanyadors del Gran Premi d'Honor de Comic Barcelona: Miguel Gallardo, que se'l va endur el 2014, i Laura Pérez Vernetti, premiada el 2018.

stats