Recomanacions

15 novetats de còmic en català que pots regalar

Fem una tria on caben la ciència-ficció, l'autobiografia, els misteris juvenils, l'assaig visual i el còmic infantil

5 min
Portades de 'Pèplum', 'Neocaos' i La meva experiència lesbiana amb la solitud'

BarcelonaL'empenta d'un grapat d'editorials al còmic en català els últims anys ha cristal·litzat en una tongada de novetats de tardor notable, tant pel volum de títols com per la qualitat de les obres i la diversitat de gèneres: autobiografia, ciència-ficció, assaig, misteri, experimentació... Un ventall d'opcions que fan possible trobar un còmic en català per a qualsevol tipus de lector. Us recomanem una quinzena de títols:

'Friday 1. El primer dia de Nadal'

Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente (Mai Més; trad. Ernest Riera)

'Friday 1'

La Friday i el Lance van ser una parella d'investigadors juvenils, però els misteris i les aventures innocents han deixat pas a la complexitat dels sentiments postadolescents. L'equip de somni format pel guionista estrella del còmic nord-americà Ed Brubaker i el dibuixant barceloní Marcos Martín (entre tots dos sumen deu premis Eisner) empeny aquest univers literari juvenil cap a la foscor del terror lovecraftià i les emocions adultes en una de les millors sèries actuals, premiada amb l'Eisner al millor còmic digital.

'Tauró blanc'

Genie Espinosa (Finestres / Sapristi; trad. Montserrat Terrones)

'Tauró blanc'

Primera referència en català de la generació del Graf i de Constel·lació Gràfica. Després de creuar el mirall a Hoops, Genie Espinosa canvia de registre per explorar el dol i l'absència de la figura paterna en un viatge exterior que és també un exercici d'introspecció gràfica. La il·lustradora catalana més imitada dels últims anys fa un gir cap a l'abstracció buscant la puresa de sentiments difícils d'explicar en paraules.

'Jo no soc Mikel Laboa'

Harkaitz Cano, Unai Iturriaga i Joseba Larratxe (Pol·len; trad. Jon Elordi)

'Jo no soc Mikel Laboa'

Aquesta biografia atípica de Mikel Laboa fuig de la narrativa viquipèdica i, una mica a l'estil del Bob Dylan d'I'm not there, s'acosta a la figura del cantant basc a partir d'una sèrie d'escenes entre la fantasia i la realitat dibuixades portentosament per Larretxe, que ofereix una mirada viva, divertida i poètica de les arrels familiars de Laboa, els seus inicis en la música, la fundació del moviment Ez Dok Amairu i la influència de la Nova Cançó.

'Roaming'

Jillian Tamaki i Mariko Tamaki (Finestres / La Cúpula; trad. Montse Meneses)

'Roaming'

Tres universitàries de primer any visiten Nova York durant cinc dies en què el naixement d'un amor inesperat esquerda l'harmonia d'una amistat adolescent. Roaming retrata de manera extraordinària els vaivens sentimentals de la joventut amb una narració expressiva i vivaç que atrapa la bellesa de les primeres vegades i la melancolia del trànsit a la vida adulta. Les cosines Jillian i Mariko Tamaki firmen un dels còmics de l'any.

'Ahir em vaig fulminar el diazepam'

Roger Ruppmann Tobella (Símbol Editors)

'Ahir em vaig fulminar el Diazepam'

Roger Ruppmann Tobella va crear a Avui m'he comprat una destral (Males Herbes, 2021) un llenguatge únic en el còmic actual que contraposa vinyetes d'objectes i paisatges –però mai éssers humans– a reflexions quotidianes tenyides d'ironia sobre l'èxode rural de l'autor. Ahir em vaig fulminar el diazepam recupera la fórmula i la posa al servei de les inquietuds de la seva parella sobre criança, feina, amor i, en general, vicissituds de la vida. Inesperadament, la cara B guanya en profunditat i esdevé un retrat incisiu sobre la intimitat femenina.

'Univers'

Albert Monteys (Mai Més / Astiberri)

'Univers'

Nominada a l'Eisner (2017) i guanyadora del premi a la millor obra estatal del Comic Barcelona (2019), Univers és un dels còmics de la dècada passada, un clàssic modern de la ciència-ficció que ja s'havia publicat en català per entregues en la versió original digital de Panel Syndicate. Ara arriba la primera versió impresa en català de la mà de Mai Més, editorial especialitzada en literatura fantàstica que, de fet, va inaugurar la seva línia de còmics amb el Calavera lunar del mateix Monteys.

'En Piqu-Piqu i l'espantós calamar gegant d'Indoxina'

Lucas Ferreyra (Astiberri; trad. Tina Vallès)

'En Piqo-Piqo i l’espantós calamar gegant d’Indoxina'

Un dels millors còmics infantils de l'any és aquesta esbojarrada aventura d'alè clàssic que protagonitza una família de pirates retirats en una Illa Impossible que fa honor al seu nom. El dibuix exuberant i pictòric de l'argentí Lucas Ferreyra crea un món de fantasia amb un sentit de l'humor molt peculiar i un imaginari que beu tant de l'extravagància de Terry Gilliam com de la lluminositat de Hayao Miyazaki.

'Pèplum'

Blutch (Finestres; trad. Pau Gros)

'Peplum'

Obra clau de la revolució que va significar la Nouvelle BD als 90. Pèplum s'inspira lliurement en el Satíricon de Petroni per reinventar el còmic d'aventures francès amb aquest relat brutal i poètic sobre un esclau que usurpa la identitat d'un patrici romà i s'obsessiona per una dona atrapada en el gel. Amb un traç furibund en blanc i negre, Blutch va crear un clàssic modern del còmic europeu que es publica per primera vegada en català.

'Rotunda'

Candela Sierra (Andana)

'Rotunda'

Una jove escultora acabada de llicenciar de belles arts protagonitza el còmic guanyador del Premi València de Novel·la Gràfica, una immersió en la precarietat laboral i la hipocresia dels discursos motivadors del món empresarial. El dibuix fresc i magnètic de Candela Sierra esbossa amb claredat la frustració mil·lennial i excel·leix en el patètic retrat del pusil·lànime cap de l'estudi d'arquitectura on treballa la protagonista.

'Neocaos'

Pere Joan (Disset / Autsaider)

'Neocaos'

El còmic és el llenguatge amb què Pere Joan articula a Neocaos les seves reflexions sobre la manera com l'ésser humà colonitza la naturalesa. Urbanisme i arquitectura són remenats en una coctelera anàrquica d'idees que troba solucions delirants a problemes reals i ens convida a repensar la nostra manera de mirar el món i relacionar-nos-hi. Un assaig visual d'una llibertat formal absoluta, estimulant i aclaparador en conceptes.

'Llegendari. El gran llibre de les llegendes del pati'

El Hematocrítico i Albert Monteys (Barcanova / Anaya; trad. Mercè Estévez)

'Llegendari'

Amb la mort inesperada de Miguel Ángel López, conegut com El Hematocrítico, no només es va perdre un geni de l'humor d'internet, sinó també un notable autor de literatura infantil. La seva única incursió en el còmic és la sèrie Llegendes del pati, on López i el dibuixant Albert Monteys ambienten al pati de l'escola aventures sorprenents i un punt incorrectes, ideals per a primers lectors. Barcanova acaba de recopilar els quatre números de la sèrie sota el nom Llegendari.

'Vinyetari 3'

Diversos autors (Finestres)

'Vinyetari 3'

Recull de les millors historietes de la tercera edició del Premi ARA de Còmic que inclou, entre altres, una reflexió en primera persona de Glàfira Smith sobre la violència masclista (l'obra guanyadora), però també un personalíssim assaig visual de Pere Joan sobre l'arquitectura de les històries, el sentit homenatge a Víctor Nubla dels seus amics Martí Sales i Pep Boatella i l'audaç aproximació de Roberto Massó i Jordi Carrión a la història dels pioners de l'exploració espacial soviètica.

'La meva experiència lesbiana amb la solitud'

Kabi Nagata (Fandogamia; trad. David Vega García)

'La meva experiència lesbiana amb la solitud'

Quatre anys després de guanyar el premi del Manga Barcelona a millor manga josei (dirigit a dones adultes) es publica en català l'obra on Kabi Nagata relata la seva primera experiència sexual als 28 anys amb una escort lesbiana, però també les inseguretats, angoixes i trastorns que l'empenyen a l'aïllament social i la infelicitat crònica. El sentit de l'humor i la frescor del dibuix ajuden a pair la cruesa de l'autora recreant els seus processos mentals autodestructius.

'Noceà 2. Hola Avatar!'

Ricard Efa (Mai Més / Norma)

'Noceà 2. Hola Avatar!'

Després de presentar les protagonistes i la distopia neoliberal que habiten en el primer volum de Noceà, Ricard Efa enfronta l'idealisme de l'Atari i la Tika a un videojoc de realitat virtual que està al darrere de la mort d'un nen sense llar. L'autor sabadellenc aboca en el còmic les inquietuds del seu magnífic debut literari (Les màquines del caos, del 2021) en una saga de ciència-ficció juvenil esplèndidament narrada i amb un cuidat rerefons polític i social.

'El president de Barcelona'

Òscar Sarramia i Ramon Pardina Villanueva (Pagès Editors)

'El president de Barcelona'

Tot just instal·lar-se al seu nou pis del Raval, a l'Òscar li toca ser president de la comunitat de veïns, un càrrec que li farà descobrir la vibrant diversitat del barri, però també les dificultats d'un entorn on el racisme, la marginalitat i la degradació són el pa de cada dia. El president de Barcelona és un cant a la convivència que, sense amagar el costat fosc del barri (narcopisos, brutícia, especulació), s'esforça a desxifrar la seva identitat amb afecte i ironia.

stats