Obituari

Siri Hustvedt lamenta que els mitjans li "robessin la dignitat" d'anunciar la mort del seu marit, Paul Auster

L'escriptora explica com va morir l'autor, a la seva biblioteca, després que la quimioteràpia no funcionés

2 min
Siri Hustvedt amb Paul Auster en una foto d'Instagram.

Barcelona"Era ingènua, però m'havia imaginat que jo seria la persona que anunciaria la mort del meu marit, Paul Auster", escriu Siri Hustvedt a Instagram. La viuda d'Auster, amb qui feia 42 anys que estava casada, explica que dimarts el seu marit va morir al seu domicili de Brooklyn, "en una habitació que estimava, la biblioteca, una habitació amb llibres en totes les prestatgeries del terra al sostre". "Va morir amb nosaltres, la seva família, al seu voltant", continua.

Hustvedt lamenta que els mitjans de comunicació li van "robar la dignitat" de ser ella mateixa qui pogués donar la notícia. "No sé tota la història de com va passar, però sé això: està malament". "Fins i tot abans que s'emportessin el cos del meu marit de casa seva, la notícia de la seva mort ja circulava pels mitjans i havien publicat obituaris", critica. Paul Auster, un dels grans autors nord-americans contemporanis, va morir a les 6.58 h del vespre (dimecres, en hora catalana) a causa d'un càncer de pulmó als 77 anys.

L'autora, de 69 anys, explica que per a la família, la seva filla Sophie, el seu gendre Spencer i les germanes de l'autora, va ser un tràngol: "Cap de nosaltres va poder trucar o enviar un correu electrònic als seus éssers estimats abans que comencessin els crits en línia. Ens van robar aquesta dignitat", explica l'autora d'Allò que vaig estimar, que els últims mesos ha revelat alguns detalls de com és viure a Cancerland, com anomenava el nou món amb la malaltia. De fet, va ser ella qui va anunciar que l'autor patia aquesta malaltia a Instagram. Ell va continuar escrivint fins i tot durant el tractament: la seva última novel·la és Baumgartner.

"No oblidem que darrere dels invents tecnològics i les xarxes socials hi ha humans, que els defectes són nostres, no de les màquines, que només simplifiquen la feina. Una màquina no crida la notícia de la mort del Paul abans que jo o la nostra filla hàgim dit ni una paraula sobre això. Una persona, una persona va fer això", assenyala.

El final de la malaltia

Hustvedt explica a Instagram que, després que fallessin els tractaments, l'oncòleg li va oferir a l'autor de Trilogia de Nova York fer quimioteràpia pal·liativa, però ho va refusar i va demanar ser tractat a casa. "El Paul ja en tenia prou. Però mai, ni amb paraules ni amb gestos, va donar mostres d'autocompassió. El seu coratge estoic i el seu humor fins al final de la seva vida em queden com un exemple. Va dir diverses vegades que li agradaria morir explicant un acudit. Li vaig dir que era poc probable, i va somriure".

L'autora nord-americana explica que l'últim escrit d'Auster, que no tenia ordinador i escrivia a mà i en una màquina Olympia, eren unes cartes que escrivia al seu net Miles (nascut aquest gener) amb molt d'esforç pels tremolors que li causava el tractament. Una assistent l'hi va picar a màquina. "Ell volia que aquest fos el seu últim llibre", un manuscrit no gaire llarg. "Amb aquesta carta va acabar la seva vida d'escriptor", conclou Siri Hustvedt.

stats