Llegim Actualitat 10/12/2018

El sector editorial celebra el cinquè any de creixement consecutiu

La pirateria i la competència de l'oci, les principals preocupacions del Gremi d'Editors

Núria Juanico
2 min
Sant Jordi

BarcelonaEl sector editorial augura tancar el 2018 amb un lleuger creixement. El Gremi d’Editors de Catalunya preveu acabar l’any amb un 2% més que el 2017 de facturació en llibres d’interès general, tot i que calcula que les vendes de llibres de text disminuiran. “És el cinquè any consecutiu de creixement, malgrat que estem lluny dels moments àlgids”, afirma el president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis. L’evolució del sector el 2018 ha sigut diferent respecte a la de l’any passat, en què els editors van experimentar una caiguda de les vendes de fins al 10% a l’octubre i al novembre atribuïda als esdeveniments polítics. “Aquest any a l’octubre les vendes han crescut un 4%. Estem notant una recuperació”, assegura Tixis.

El balanç de l’any també constata, segons dades del gremi, que “el paper estira el carro de manera molt forta”, ja que el llibre digital només acumula un 5% de tota la facturació. En aquest sentit, els editors valoren positivament la reducció de l’IVA del llibre digital del 21% al 4% per part de Brussel·les. Una de les preocupacions del gremi és la pirateria. “El 2017 es van fer més de 400 milions de descàrregues a Espanya, un 12% més que l’any anterior. El lucre cessant, és a dir, l’import que hem deixat de facturar, és de 200 milions d’euros”, diu Tixis, que subratlla que això comporta “que desaparegui un 10% de la facturació”. És per això que el president del gremi reclama “una visió més estratègica” i els recursos necessaris per part de les administracions públiques “per lluitar contra aquesta xacra”.

Una altra de les preocupacions del gremi és la proliferació d’alternatives que competeixen pel temps d’oci dels ciutadans. “Les plataformes audiovisuals han irromput amb molta força. Hem de treballar per atraure lectors i per recuperar minuts per a la lectura”, subratlla Tixis. Amb tot, el gremi ha detectat la tendència, per part d’alguns usuaris d’aquestes plataformes, de recórrer després a la lectura. “Gran part de les històries audiovisuals provenen de llibres, i també hi ha youtubers que després publiquen els seus títols. Hi ha un creixement gràcies al fenomen fan”, apunta.

Els editors van celebrar el 2017 les diferents accions del Ministeri de Cultura, de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar la lectura, però un any després lamenten que “desgraciadament, no s’han complert”. Per tot plegat, els editors consideren que cal “un pacte estratègic a tot l’estat espanyol, més enllà de la política” per fomentar la lectura i aconseguir crear nous lectors.

“La indústria editorial és la més important de totes les indústries culturals, però en canvi els diners per al llibre són menors que per a d’altres sectors”, lamenta Tixis. Les dades del Gremi d’Editors de Catalunya són extrapolables a l’edició a Espanya, ja que la producció catalana representa el 51% de la de l’estat espanyol, mentre que la madrilenya suposa un 42% del total.

stats