Literatura
Llegim Actualitat 27/06/2022

La Rambla vol tornar a ser literària

El 2 i 3 de juliol s'hi celebrarà el festival Vila del Llibre amb un mercat editorial, diàlegs, recitals i presentacions

3 min
Milers de turistes a la Rambla de Barcelona

BarcelonaA la Rambla, un dels espais més populars de Barcelona, no només s'hi pot menjar paella, beure sangria i comprar figuretes de trencadís gaudinià. "Durant els segles XIX i XX va tenir un protagonisme literari destacable. Des de l'obertura de la Llibreria Verdaguer el 1835, a la Rambla hi va haver fins a dotze llibreries, entre les quals es trobava l'Espanyola i la Francesa", explica Enric Bono, director del projecte Vila del Llibre, que va néixer el 2008 a Bellprat, a l'Anoia, i que des de llavors ha anat creixent i s'ha celebrat en una desena de localitats més, entre les quals hi ha Cervera, Sitges i l'Escala.

"És la primera vegada que celebrem una Vila del Llibre a Barcelona. Fa respecte i molta il·lusió –admet Bono–. La nostra voluntat és anar aconseguint que l'espai recuperi la connexió amb la ciutat. Hem arribat amb vocació de celebrar una edició cada any". Enguany l'epicentre de la fira i festival –que se celebra el 2 i 3 de juliol– serà a l'últim tram de la Rambla, a Drassanes, on tindran parada 18 editorials, entre les quals hi ha Adesiara, Blackie Books, El Cep i la Nansa, Lapislàtzuli i Llibres del Segle, i també llibreries de nou com Parcir i de vell com Castro, Farré, Fènix i Llibres de Companyia.

Joaquim Carbó, Clara Queraltó i un homenatge a Lorca

"En aquest mateix tram hi haurà presentacions, taules i debats", continua el director. Hi haurà, entre d'altres, una conversa entre Joaquim Carbó i Sebastià Bennasar (2 de juliol, 11 h); l'homenatge a la llibreria Millà, especialitzada en teatre –que va tancar el 2015, després de 115 anys d'activitat–, a través d'una conferència d'Anna Maria Villalonga (2 de juliol 18 h); la presentació de Ningú sabrà qui ets, la tercera novel·la del tàndem format per Jordi Basté i Marc Artigau (3 de juliol, 12.30 h), i el diàleg Ficcionar sense oblidar la llengua, a càrrec de Magí Camps i Clara Queraltó (3 de juliol, 18.30 h).

Un dels altres escenaris del festival serà el passatge Bacardí, que acollirà recitals de poesia a càrrec d'Esteve Plantada (2 de juliol, 12.45 h) i diàlegs d'autores com Alicia Berlanga i Tona Pous (3 de juliol, 13 h), que, a més d'ambientar llibres a la Rambla, han estudiat com va impressionar autors com Hemingway, Georges Sand i Hans Christian Andersen. El Tablao Flamenco Cordobés homenatjarà Lorca i el Romancero gitano amb un recital (2 de juliol, 22.30 h), el Museu Marítim dedicarà una tarda a la poesia nascuda de la barbàrie amb la participació, entre d'altres, d'Àlex Susanna, la cantant Sílvia Comes i el pianista Ignasi Terraza (2 de juliol, 18 h), i el Palau Güell acollirà un homenatge a Boris Vian a càrrec de Lluís-Anton Baulenas (3 de juliol 20.30 h).

Actualment, a la Rambla encara hi ha dues llibreries en actiu: Casa Beethoven, especialitzada en música, i la Llibreria Pompeia, situada a Cardenal Casañas, molt a prop d'on era l'antiga i emblemàtica Documenta, que es va traslladar de Ciutat Vella a l'Eixample el 2014. "Si potenciem el concepte Vila del Llibre, el turisme de qualitat i cultural pot créixer a la ciutat", assegura el director del festival, que aquest 2022 s'ha celebrat o se celebrarà en vuit municipis, cinc dels quals s'hi afegeixen per primera vegada: a més de Barcelona, s'hi han apuntat Cabrils, Manacor, Malgrat de Mar i Calafell. "L'any que ve ens estrenarem també a Galícia, a Pontedeume –avança Bono–. Sempre treballem en territoris on hi ha llengües que cal protegir. La nostra ambició és aconseguir que cada mes de l'any se celebri una Vila del Llibre en algun lloc".

stats