Llegim Actualitat 11/04/2022

Jordi Basté i Marc Artigau novel·len la revolta dels joves frustrats

'Ningú sabrà qui ets' tanca la trilogia del detectiu Albert Martínez

2 min
Jordi Basté i Marc Artigau al restaurant de Fermí Puig, on ha tingut lloc la presentació del llibre 'Ningú sabrà qui ets'

Barcelona"Quan jo era petit, als anys 80, el futur tenia bona reputació. Avui en dia no, sobretot per a les generacions més joves", afirma Marc Artigau (Barcelona, 1984). L'escriptor i dramaturg torna a fer tàndem amb el comunicador i presentador d'El món a RAC 1 Jordi Basté (Barcelona, 1965) en una nova història policíaca protagonitzada pel detectiu barceloní Albert Martínez. Ningú sabrà qui ets (Rosa dels Vents, 2022) s'endinsa en el malestar de la generació Z i el converteix en la llenya per atiar el foc d'una revolta. El detonant de la novel·la va ser una pintada creada durant les protestes d'Urquinaona del 2019 que deia: "Ens heu ensenyat que ser pacífics no serveix de res". "Ens va semblar estimulant imaginar un professor d'història i els seus alumnes decidits a prendre accions reals", diu Artigau.

Dit i fet: al llibre, els autors imaginen que aquest grup d'estudiants fa una llista de persones a qui exterminar per fer un món millor. Els primers a rebre són el líder d'un partit d'extrema dreta i el president del Banc de Catalunya. "Amb la crisi econòmica i el canvi climàtic hi ha un seguit de frustracions i un conflicte generacional que no podem obviar. La meva generació va tenir-ho tot relativament més còmode", subratlla Basté al restaurant de Fermí Puig, on ha tingut lloc la presentació del llibre. En aquest cas, però, el desencant amb el futur no està lligat ni a la pandèmia ni al Procés. "Hem acabat esgotadíssims d'aquests temes i per això no apareixen a la novel·la", precisa el comunicador.

El tancament d'una trilogia

Amb Ningú sabrà qui ets, Basté i Artigau tanquen la trilogia que van començar amb Un home cau (2017) i va seguir amb Els coloms de la Boqueria (2018). A la nova entrega, el protagonista s'ha instal·lat a Londres per refer la seva vida. Està a punt de complir els 50 anys i pateix una crisi d'identitat. "Pensa que la seva feina ha perdut sentit i sent també la degradació del cos", diu Artigau. Per a aquest llibre han seguit el mateix procés de creació que en les novel·les anteriors: junts construeixen una trama i, després, cadascun d'ells s'encarrega d'una de les dues veus narratives. Basté narra les vivències del protagonista i, en aquest cas, Artigau relata la part del professor d'institut. Malgrat la fi de la trilogia, el detectiu Albert Martínez podria reaparèixer a les llibreries més endavant. "Hem fet un pacte –avança Basté–. Si fem més llibres de l'Albert Martínez, tirarem enrere i seguirem casos d'ell quan era jove".

stats