Premi literari

Premi Planeta 2023, així són els finalistes: "novel·la negra, testimonial i amb protagonista femenina"

El guardó, dotat amb un milió d'euros, es lliura aquest diumenge a la Sala Oval del MNAC

3 min
José Creuheras, president del Grup Planeta, envoltat de sis membres del jurat del Premi Planeta: Belén López, Pere Gimferrer, Rosa Regàs, Carmen Posadas, José Mauel Blecua i Juan Eslava Galán.

BarcelonaRècord de participació en el Premi Planeta de novel·la en castellà, el més ben dotat econòmicament del món, amb un milió d'euros al guanyador i 200.000 al finalista. En l'edició del 2023, la 72a, s'hi han presentat 1.129 originals, 283 més que l'any passat, quan la guanyadora va ser Luz Gabás. "Per primera vegada es podien enviar llibres per correu electrònic, i facilitar els tràmits segurament n'ha impulsat la participació", ha dit el president del Grupo Planeta i d'Atresmedia, José Creuheras, en una roda de premsa a la nau gòtica de la Llotja de Mar, a Barcelona.

Carmen Posadas i José Creuheras, a la roda de premsa del Premi Planeta 2023 a la Llotja de Mar de Barcelona.

D'aquests 1.129 llibres, 66 dels quals s'han enviat des de Catalunya, n'han sortit els deu finalistes, entre els quals el jurat ha triat el guanyador, que es comunicarà aquest diumenge a la nit a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). El jurat el componen José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López. "Hi ha abundància de novel·la negra, testimonial i amb protagonista femenina", ha resumit Eslava Galán, tot i que a les sinopsis facilitades per Planeta es constata que també hi abunden les novel·les històriques. De les 10, la meitat s'hi han presentat sota pseudònim.

Les 10 finalistes són:

'Sexudario', de Mar de Mármara (pseudònim)

D'acord amb la sinopsi, un thriller sobre un assassí en sèrie protagonitzat per un inspector de policia, un jutge i Jonás, un sensesostre.

'El rey del este', de Luis Parterrío (pseudònim)

Novel·la històrica sobre Alexandre el Gran, "fidel als fets", diu Eslava Galán, de la vida d'un alliberador que es transforma en un tirà.

'El reencuentro', de Tintaleve (pseudònim)

Una novel·la que arrenca en plena pandèmia, quan el confinament aïlla a la serra de Madrid una dona de Nicaragua que ha viatjat a Espanya per atendre el llegat de la mare morta, "una famosa guerrillera sandinista", diu la sinopsi, tot i que Eslava Galán ha tingut un lapsus i ha dit que era "una guerrillera somozista".

'Otoño sin ti', de Gabriela Monte (pseudònim)

La història d'una família d'empresaris gallega que recorre els dos primers terços del segle XX a Cuba i Galícia. Les protagonistes són les dones de diferents generacions.

'Sombras en la pared', de Karla Munich (pseudònim)

Més novel·la històrica, en aquest cas centrada en el botànic i genetista rus Nikolai Vavílov (1887-1943), purgat per Stalin i mort a la presó.

'Dexados', de Lorenzo Fernández Prieto

Un thriller històric "amb certa reivindicació feminista", segons Eslava Galán, al voltant d'un manuscrit del segle XVII escrit per Catalina Clara Ramírez de Guzmán, avantpassada del protagonista, "un periodista del diari Abc".

'Lágrimas en el fondo del mar', de Clara Isabel Aguilar Esteban

Un thriller de supervivència en un vaixell sobrecarregat que navega pel Mediterrani mentre els passatgers s'expliquen vides i somnis.

'Li Qingzhao', de Pilar González España

Una altra novel·la històrica: la protagonista és la poeta i cal·lígrafa xinesa Li Qingzhao (1084-1155), i el context la cort de la dinastia Song.

'Otro cielo', d'Elizabeth Gothelf

Les dones de tres generacions d'una família argentina protagonitzen, segons la sinopsi, "una història de creixement personal, a la protagonista de la qual només li falta viatjar a la selva missionera per conèixer les arrels del seu pare".

'Verlas venir', de Francisco-José Torres Alborch

"Un thriller popular", diu Eslava Galán, amb un protagonista que és un jubilat mig detectiu privat mig sicari perseguit pel seu passat.

stats