Literatura
Llegim Actualitat 25/11/2021

El premi Documenta descobreix Pilar Codony

L'autora és veterinària d'animals de granja i ha escrit un llibre "íntim i valent" sobre l'avortament i la maternitat

1 min
La veterinària i escriptora Pilar Codony

BarcelonaDistòcia, primera novel·la de Pilar Codony (Banyoles, 1987), ha guanyat el premi Documenta 2021. El llibre ofereix una "mirada íntima i valenta sobre l'avortament i la maternitat" i està ambientada en una granja de vaques i ovelles, escenari que l'autora coneix molt bé, perquè és veterinària, sobretot de vedells. Descriu "un món rural molt arran de terra", es pot llegir al veredicte del jurat, integrat per Pau Vidal, Marina Espasa, Albert Forns, Josep Cots i Eugènia Broggi, que afegeix que la novel·la fuig de "populismes literaris i llocs comuns" i està escrita en un català "genuí, entenedor i naturalíssim, lluny d'artificis i pirotècnies embafadores".

Pilar Codony va néixer a Banyoles i actualment viu en un poble molt petit del Pla de l'Estany, en un mas on també hi té animals. Els animals són una part molt important de la seva vida; l'altra part són els llibres, que l'han acompanyat sempre i li són imprescindibles.

El premi Documenta ha distingit, en la seva última etapa, publicada a L'Altra editorial, llibres com Germà de gel, d'Alicia Kopf, La mort lenta, de Xavier Mas Craviotto i La nostra vida vertical, de Yannick Garcia.

stats