Obre les portes l'esperadíssima Biblioteca de Sarrià - J.V. Foix
És el primer equipament de Barcelona que s'especialitzarà en cultura digital i disposarà d'una gran sala per jugar a videojocs
Barcelona"És quan plou, que ballo sol", cantava l'Orfeó Sarrianenc a l'auditori acabat d'estrenar de la nova –i esperadíssima– Biblioteca de Sarrià - J.V. Foix. Al carrer, un xàfec contundent havia obligat a desplaçar la festa d'inauguració a l'interior del recinte, 1.450 metres quadrats de superfície útil repartits en tres plantes i dissenyats amb elegància per OP Team Arquitectes. "Hi havia d'haver castellers, sardanes... i al final ens els haurem d'imaginar", es queixava una de les moltes veïnes que, tot i la pluja, feia cua per accedir a l'equipament reclamat des de fa com a mínim tres dècades, quan l'última biblioteca del barri, de l'Obra Social de la Caixa de Pensions, va tancar les portes.
"La ciutat us devia aquesta biblioteca –admetia Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, poc després de les dotze, hora en què les autoritats han inaugurat oficialment l'edifici, que estava ple de gom a gom–. Quan el 2016 vaig entrar a l'Ajuntament com a regidor de Cultura, hi havia dos projectes que dormien el somni dels justos. El primer era el de la García Márquez. El segon, aquesta biblioteca". Inaugurada a finals de maig del 2022, la García Márquez va aconseguir en només un any el Premi Internacional a Millor Biblioteca Pública del 2023, que atorga la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). La de Sarrià finalment ha obert portes després d'una inversió de 8,6 milions d'euros.
"Primer hi va haver problemes de finançament, i més endavant dificultats arquitectòniques", ha comentat Collboni. L'última polèmica va arribar a l'hora d'escollir el nom. En un consell de districte celebrat el maig del 2021, Junts, ERC i els comuns van votar en contra de la proposta del PSC per assignar a l'equipament el nom del poeta J.V. Foix i van plantejar que la nova biblioteca dugués el nom d'una dona. L'estiu de l'any passat, Foix es va imposar en les votacions dels veïns a la pedagoga i traductora Carme Serrallonga i a la dibuixant i escriptora Núria Pompeia. "Des de la Fundació J.V. Foix vam fer molta feina perquè es votés amb sentit comú: l'autor de Les irreals omegues és un dels grans noms de la literatura catalana del segle XX", defensava Margarida Trias, la directora, poc després dels parlaments institucionals.
Explorar una branca emergent
"Estic convençut que a Foix li hauria fet il·lusió que aquesta biblioteca, que està just davant de la pastisseria de la qual era l'amo portés el seu nom –ha continuat Collboni–. Mentre a l'obrador es fornejaven els dolços, ell endolcia les paraules des del seu despatx". Un dels versos de l'autor de Sol, i de dol proclama: "M'exalta el nou, m'enamora el vell". La Biblioteca de Sarrià s'especialitzarà en explorar una "branca emergent de la cultura: el món digital", ha precisat Sònia Hernández Almodóvar, consellera de Cultura de la Generalitat. No gaire lluny, alguns usuaris experimentaven amb ulleres de realitat virtual, i al pis superior un grup de nens i nenes estava absort en la gran pantalla de la sala de gaming. "L'especificitat en cultura digital s'afegeix als serveis bàsics de qualsevol biblioteca de la ciutat –ha explicat Olga Cebollada, directora de la J.V. Foix que, des del 2001, ha estat vinculada a la Jaume Fuster i a Can Fabra–. A més, la programació d'actes, entre els quals hi haurà presentacions, taules rodones, contacontes i concerts, serà intensa".
En la seva primera jornada oberta als usuaris, les butaques estaven ocupades per lectors de totes les edats, a l'auditori i a la sala polivalent no s'hi cabia, hi havia cua per jugar a videojocs... i una dona despistada confonia l'aula digital amb un "privé" i demanava quin "carnet vip" calia per accedir-hi.