Biblioteques

La nova biblioteca de Sarrià adoptarà el nom de J.V. Foix

El periodista i poeta s'ha imposat a la pedagoga i traductora Carme Serrallonga

2 min
Una imatge virtual del projecte de la nova biblioteca de Sarrià

BarcelonaLa nova biblioteca de Sarrià adoptarà el nom del periodista i poeta J.V. Foix després que així ho hagi decidit el veïnat del districte de Sarrià-Sant Gervasi. Els veïns de Sarrià de més de 14 anys han tingut onze dies per votar i hi ha hagut una campanya intensa defensant el nom de Foix. El nom de l’escriptor s’ha imposat al de les altres candidatures amb 781 vots, per davant de les altres propostes: la pedagoga i traductora Carme Serrallonga i Calafell (426 vots), la dibuixant i humorista gràfica Núria Pompeia (167) i l’escriptor, pedagog i periodista Emili Teixidor (67).

Fa tres anys es donava per fet que el nou equipament rebria el nom del poeta J.V. Foix, però tot va canviar quan, en un consell de districte que es va celebrar el maig del 2021, Junts, ERC i els comuns van votar en contra de la proposta del PSC per assignar a l'equipament el nom d'un dels grans referents literaris del segle XX i van plantejar que la nova biblioteca dugués el nom d'una dona. Un dels arguments és que les dones estan en clara minoria: actualment, de les 40 biblioteques de Barcelona només n'hi ha 13 amb nom de dona. Aleshores es va obrir el debat.

El procés de participació també ha estat controvertit. Abans d'arribar als quatre finalistes van caure de la llista altres noms, com la dramaturga i escriptora Dolors Monserdà, la poeta Clementina Arderiu i la periodista i escriptora Carme Karr, que va impulsar el vot de les dones.

Malgrat tot, per a molts veïns la bona notícia és que finalment hi haurà una biblioteca. A Sarrià n’hi havia hagut una de l’Obra Social de la Caixa de Pensions, que va desaparèixer, com totes les que tenia l'entitat arreu del país. Actualment els veïns han d'anar a les altres biblioteques del districte: la Clarà (Tres Torres), la Joan Maragall (Sant Gervasi) i la Josep Miracle (Collserola). El nou equipament, obra d'OP Team Arquitectura, ocuparà en planta una superfície d’uns 1.000 metres quadrats i constarà de planta baixa i tres plantes més un terrat. Acollirà no només la biblioteca –amb una superfície de 1.255 metres quadrats útils–, sinó també una sala polivalent i els serveis tècnics del districte. El terrat no serà d'accés lliure, amb una part enjardinada i una part pavimentada disponible per a activitats cíviques. En total seran 5.397 metres quadrats construïts, i s'hi accedirà des de la plaça Sarrià.

stats