Literatura
Llegim  /  Actualitat 15/02/2020

Mor Josep Maria Aloy, escriptor i crític de literatura infantil i juvenil

Era el biògraf de Josep Vallverdú i va ser curador de l'obra de Joana Raspall

Núria Juanico
1 min
Josep Maria Aloy, escriptor i crític de literatura i infantil i juvenil

BarcelonaEl crític i expert en literatura infantil i juvenil, Josep Maria Aloy, ha mort aquest divendres als 71 anys. Nascut a Manresa el 1948, Aloy va ser el biògraf de l'escriptor Josep Vallverdú i curador de l'obra de la poeta Joana Raspall. També va escriure llibres de literatura infantil i juvenil com Renoi, quin conte! (1996) i Una picoreta estranya (2000), i havia exercit de crític de literatura infantil i juvenil en nombroses publicacions.

Després d'estudiar filologia catalana, Aloy va exercir la docència a l'Escola Badia-Solé de Manresa durant 15 anys. Posteriorment va passar a treballar com a tècnic de justícia juvenil al departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Arran d'aquella experiència va escriure la novel·la Queni, amb la qual va guanyar el 1991 el premi Serra i Moret de narrativa de la Generalitat de Catalunya.

Aloy va especialitzar-se en la vida i l'obra de Josep Vallverdú. Va ser curador del recull Contes en òrbita (1991) i va publicar dos volums biogràfics de l'escriptor: Camins i paraules: Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home (1998) i Retrats. Josep Vallverdú (2013). També era curador de les obres de Joana Raspall Bestiolari de Joana Raspall (2014) i Olor de maduixa (2016).

Fortament implicat en la literatura infantil i juvenil catalana, Aloy va exercir de crític de nombroses publicacions, com ara Faristol, Catalan Writing i CLIJ, entre d'altres. A partir del 1993, va convertir-se en assessor de l'editorial La Galera i va formar part de diversos jurats de premis literaris com el Josep Maria Folch i Torres, el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil i el Premio Nacional de teatre.

stats