Llegim Actualitat 14/04/2021

Quan Lluís Llach va deixar de ser Lluís Llach

L'escriptor parla del seu salt a la literatura en la presentació d''Escac al destí'

2 min

BarcelonaLa primera vegada que Lluís Llach va voler fugir acabava de fer 50 anys. “Necessitava viure d’una altra manera, no ser ningú, i me’n vaig anar al Senegal”, explica l’artista. La segona vegada ja fregava els 60 i va decidir deixar de cantar. “Volia deixar de ser en Lluís Llach. Des dels 19 anys que viatjava en aquell tren sense parar”, afegeix. Va ser aleshores quan va topar amb la literatura, un comboi del qual encara no ha baixat. “Hi vaig arribar per casualitat i vaig descobrir un plaer estrany. M’ho passo pipa, escrivint i corregint”, admetia aquest dimarts Llach a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, en la presentació de la novel·la Escac al destí (Univers) organitzada per l'ARA i conduïda per l’actriu Sílvia Bel. 

Des d’aquell salt de la música a la literatura han passat set novel·les, l’última de les quals és una narració d’intriga ambientada a l’Edat Mitjana i on l’Església juga un paper fonamental. “L’artista ha de buscar la incomoditat. No m’agrada repetir la fórmula, i per això vaig buscar una història molt llunyana a tot el que jo havia viscut”, diu Llach, que va quedar fascinat per una època “en què l’ésser humà estava aixafat per la creu i l’espasa”.

L'Església i Facebook no difereixen tant

A la novel·la, l’escriptor reflecteix com el poder subjuga les persones i, en concret, posa el focus en l’opressió exercida des de la religió. “Amb la confessió, l’Església sabia tots els secrets del món. És el nostre Facebook, Twitter o Google d’ara”, reflexiona Llach. Des del seu punt de vista, no han canviat gaires coses en relació amb els valors que imperen en la societat. “Hi ha un sistema bestial de destrucció de valors per portar-nos a l’egoisme, a la salvatgia vers els altres per guanyar-se cadascú el seu espai”, critica l’artista. 

Malgrat que al llibre regna la foscor, també hi ha espai per als plaers i, en especial, per a la sexualitat. “Als vells avui dia se’ns condemna a la virginitat. I ho entomem amb resignació. Això em costa molt d’acceptar –lamenta Llach–. La societat és malèvola, abans d’hora aniquila les persones i això em fa cansar molt”. La seva manera de combatre-ho: espargir sensualitat per totes les pàgines dels llibres que fa.

stats