Núria Juanico
Barcelona

El premi Nadal distingeix un entranyable retrat familiar d’Alejandro Palomas

L'escriptor recupera els personatges d''Una mare' i 'Un gos' en una nova i emotiva història 

El premi Nadal distingeix un entranyable retrat familiar d’Alejandro Palomas / MANOLO GARCIA Zoom

"Una família. 24 hores. Un casament. Tot va bé. Una trucada. Tot va malament. Comença la vida". Així va descriure ahir Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) 'Un amor', la novel·la amb la qual ha obtingut el 74è premi Nadal. L'escriptor va dir que es tractava d'una obra "sobre la vida, amb una música i un color molt especials".

A 'Un amor', Palomas rescata els personatges de dues de les seves novel·les anteriors, 'Una mare' (Columna, 2015) i 'Un gos' (Columna, 2016). El primer és l'emotiu relat d'una família –formada per l'Amàlia, una mare carregada d'innocència, i els seus tres fills– que es reuneix per sopar la vigília de Nadal. L'escriptor va donar continuïtat a les vides dels protagonistes d''Una mare' amb 'Un gos', en què dibuixa les relacions familiars i els seus conflictes a partir de l'espera d'una trucada que no arribava mai. Abans, Palomas va situar-se a primera línia literària amb la publicació de la novel·la juvenil 'Un fill' (Bridge, 2015) –desvinculada d''Una mare' i 'Un gos'–, amb la qual va guanyar el premi Joaquim Ruyra el 2014 i el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil el 2016.

La novel·la guanyadora del Nadal, en canvi, orbita al voltant d'una celebració: el casament de la filla mitjana, l'Emma. Al llibre, una funesta coincidència el dia abans del casament caurà com una bomba en el nucli domèstic i farà emergir els sentiments més viscerals dels membres de la família. Aquest fet sacsejarà la realitat dels protagonistes, sobretot de l'Amàlia. Amb més de 70 anys, la matriarca tornarà a demostrar que és capaç de qualsevol cosa per assegurar la felicitat dels seus fills. El relat és un cant a l'amor familiar incondicional a través de l'humor i les sorpreses.

Llicenciat en filologia anglesa, Palomas és traductor literari i autor d'una quinzena de títols. Va debutar el 2002 amb 'El tiempo del corazón'  (Siruela). També ha publicat 'El alma del mundo' (Espasa, 2011), 'El cel que ens queda' (Columna, 2011) i 'Aunque no haya nadie' (Baile del sol, 2014), entre d'altres. Així mateix, ha traduït autors com John Harding, Jeanette Winterson i Nancy Bilyeau.

El Nadal està dotat amb 18.000 euros i la publicació de la novel·la al febrer per part de Destino. El guardó, que es dona des del 1944, va distingir en la primera edició l'escriptora Carmen Laforet per 'Nada'. Al llarg de la seva història ha reconegut escriptors com Ana María Matute (1959), Francisco Umbral (1975), Rosa Regàs (1994) i Maruja Torres (2009).