Xavi Serra
Barcelona

Jorge Volpi guanya el premi Alfaguara de novel·la

L'escriptor mexicà s'endú els 142.000 euros del premi per l'obra 'Una novela criminal'

Jorge Volpi / PERE TORDERA Zoom

El 2005, la parella formada pel mexicà Israel Vallarta i la francesa Florence Cassez van ser acusats de segrest, provocant un gran conflicte diplomàtic entre França i Mèxic. Ella va acabar sent alliberada gràcies a les pressions del govern francès però ell continua a la presó sense sentència en ferm. El cas de Vallarta i Cassez ha inspirat l’última treball de Jorge Volpi (Ciutat de Mèxic, 1968), 'Una novela criminal', que aquest dimecres ha guanyat el premi Alfaguara, dotat amb 142.000 euros que l’escriptor mexicà destinarà en part a “millorar el sistema de justícia mexicà i donar suport a les associacions que lluiten perquè a Mèxic s’apliqui la llei”. Pel jurat del premi, la novel·la “trenca totes les convencions del gènere i col·loca l’autor i la realitat cara a cara, sense intermediaris”.

Volpi ha dedicat tres anys a la lectura minuciosa de l’expedient judicial, ha entrevistat els protagonistes i s’ha documentat exhaustivament, però sobre la culpabilitat de Vallarta i Cassez prefereix “deixar que el lector tregui les seves conclusions”. Més contundent és mostra en el judici sobre el procés judicial: “Les irregularitats tan grans que es van cometre i que van derivar en la sentència que va alliberar la Florence haurien de fer que el cas de l’Israel tingués la mateixa conclusió”.

580 manuscrits s'han presentats en aquesta edició del premi Alfaguara, dels quals 261 de l'Estat, 88 de l'Argentina, 62 de Mèxic, 69 de Colòmbia, 45 d'Estats Units, 21 de Xile i 12 de l'Uruguai. Volpi és un dels escriptors vius més representatius de la narrativa mexicana. Algunes de les seves obres són les novel·les 'La paz de los sepulcros', 'El temperamento melancólico', 'El jardín devastado' i 'Memorial del engaño'. També és autor de la 'Trilogía del siglo XX' i dels assaigs 'La imaginación y el poder', 'Una historia intelectual de 1968' i 'El insomnio de Bolívar'.