Llegim Actualitat 16/09/2023

El rap de Josep Vallverdú: "100 ha dit, 100 només, ja en parlarem als 103"

31 FAM i Bounce Twice fan rèpliques als poemes de l'escriptor lleidatà i als del Rector de Vallfogona a la Setmana del Llibre

2 min
L'escriptor Josep Vallverdú a la Setmana del Llibre en Català

Barcelona"100 ha dit, 100 només, ja en parlarem als 103, o potser 10 anys després [...]. Joves, acudiu als llibres i al seu caliu, els llibres fan bona olor i us el signarà l'autor, els fulls són de bon passar, tenen tacte català. Un llibre és un bon amic, una auca bona amiga, un còmic no us farà figa, recordeu el que us dic". Josep Vallverdú ha rapejat per sorpresa el rap dels seus 100 anys després d'admetre que "un escriptor ha d'escriure de tot". "Un servidor és bastant aficionat al rap", ha dit fins i tot. Ha sigut al final d'un dels actes més prometedors i encertats de la Setmana del Llibre en Català, l'slam poeticomusical Ens faltaran llorers, en què els grups de música urbana 31 FAM i Bounce Twice han fet les rèpliques de poemes de l'escriptor centenari, a primera fila, i de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona, poeta barroc de versos estripats commemorat també aquest any.

Si el Rector li deia a una dona "que em xupi el moll que tinc entre los pèls de l'ull del cul", 31 FAM feia "no vull res amb tu, no te m'acostis". Si Vallverdú escrivia "pa per a tothom, pa per als infants", Bounce Twice replicava "pa per a tothom, però només en menjava un, no n'hi ha per als infants perquè te'l quedes tot tu". Quan Vallverdú clamava: "Abelles germanes, feu-vos republicanes", 31 FAM s'ho enduia al seu terreny i etzibava que "els joves ja no aguanten ni estampant-se en el suïcidi i ens governen quatre rates mentre gent és a l'exili". Si el rector recomanava masturbació a una dona perquè recuperés el color, Bounce Twice li responia amb un himne a l'"era satisfyer" en què "sempre és un plaer tocar-se sola": "Tu li dius histèria, però se'n diu poca traça. [...] Dones satisfetes i aquest món rodarà bé".

Durant les tres rondes, un públic multitudinari, intergeneracional i divers ha votat amb el volum dels seus crits qui era millor, un criteri tan poc objectiu que la decisió ha acabat en mans de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que s'ha decantat per l'empat. "A Catalunya guanya tothom, que és com dir que perd tothom", han dit els presentadors a dues veus, que s'han acomiadat fins d'aquí cent anys. En això no hi ha hagut sorpreses: Vallverdú ha estat el guanyador absolut.

stats