La Setmana del Llibre blinda el català: "La llengua ha d'estar per sobre de qualsevol ideologia"

La cita literària arrenca amb un acte inaugural amb un discurs del premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Josep Piera

Ambient a la Setmana del Llibre en Català 2023
3 min

Tothom té lloc a la Setmana del Llibre en Català, diu la seva directora, Cristina Domènech. Ho constata la primera passejada: el lector que demana consell a l'editor, els polítics, la parella que llegeix davant del mar, els infants que fan un taller de fanalets, l'escriptora sueca Karin Smirnoff, els fans que s'apleguen al voltant de la sorpresa literària de la temporada passada, Regina Rodríguez Sirvent, la poeta jove Laia Pujol confrontant la vergonya amb els seus versos i el premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Josep Piera. Si comparteixen alguna cosa és la llengua.

"Per a un escriptor la seva pàtria, màtria o fàtria és la seva llengua, i sa casa, com deia Borges, és la seva biblioteca. En aquesta biblioteca afegisc que cada llibre és una finestra per la qual veiem la realitat exterior amb imaginació i afecte". Així començava la glossa de l'acte inaugural Piera, escriptor de llarga trajectòria i àmpliament reconegut amb un discurs sempre proper, que se sent a Barcelona com a casa davant "la desgràcia general de polítics que ens ha tocat viure als valencians al llarg d'aquesta dolguda democràcia i d'una trista Transició", diu. "La llengua ha d'estar per sobre de qualsevol ideologia", pensa el poeta de la Drova, fart de les "batalles retòriques infinites" del País Valencià.

I és que la defensa del català ha sigut la protagonista de l'acte i Carme Junyent, la gran homenatjada, tant per la consellera Natàlia Garriga com per l'alcalde Jaume Collboni i pel ministre en funcions, Miquel Iceta. També pel president d'Editors.cat, Ilya Pérdigo, que ha volgut posar en relleu el paper d'aquesta cita literària per promoure la llengua i la cultura catalanes: "Batallem per la seva presència pública, al supermercat, a la Unió Europa i al bar de la cantonada".

Collboni i Iceta, que venien de visitar la llibreria Norma Còmics, hi han insistit. L'alcalde de Barcelona, que ha deixat anar que l'any que ve la Copa Amèrica haurà de desplaçar excepcionalment la Setmana d'ubicació, ha reafirmat el compromís de l'administració en defensa "de la llengua i de la llibertat d'expressió davant l'amenaça". I Iceta ho ha aprofitat per fer un homenatge a Cavall Fort arran del veto temporal del PP i Vox a la biblioteca de Borriana: "Va ser la font primera del meu català. Sense Cavall Fort no podria adreçar-me a vosaltres en aquesta llengua".

També hi ha hagut temps per a les llances pressupostàries. "Quan arribem al 2% estic convençut que podrem fer moltes més coses", ha dit Pérdigo, mentre que Garriga ha al·legat que fa dos anys que el pressupost creix i ha tret pit dels resultats del sector musical i de les arts escèniques, a més de fer esment del Pla Nacional per la lectura.

Presentat per la periodista Txell Bonet, l'acte ha transcorregut simultàniament al procés de creació de l'artista Dario Zeruto, que si –com diu Bonet– "parla a través de les mans amb llibres i papers", ens ha volgut parlar d'una enorme torre de llibres interconnectats, potser en referència a tot el que els visitants es voldrien endur de la Setmana.

I, en acabar, les converses disteses. Ni rastre de la tensió del matí, protagonitzat per editors que s'enfrontaven al muntatge de les lleixes i al dubte de quins llibres ocuparan les millors posicions en el que alguns anomenen "fer el tetris".

Més de 300 activitats

La Setmana s'allargarà fins al 17 de setembre i ve carregada amb més de 300 activitats. Hi destaca l'slam poeticomusical dels grups 31 FAM i Bonce Twice, que improvisaran rèpliques a poemes de Ferran Garcia, conegut com el Rector de Vallfogona, i de Josep Vallverdú el dissabte 16 a les 18.15 h, i el concert de tancament de Roger Mas, flamant premi Difusió, el dissabte 16 a les 19.30 h.

Les novetats editorials hi seran representades per autors com Carlota Gurt, Sergi Pàmies i Sílvia Soler, que seran entrevistats per la periodista Anna Guitart. També hi haurà lloc per a veus internacionals com Rob Riemen, Roger Griffin i Han Kang, i per a llibres guardonats aquest any com el premi Sant Joan i el Nèstor Luján.

Un any més, s'organitzaran taules sobre temes com la llengua, l'amor, la traducció, la ciència, el racisme, la literatura fantàstica, el còmic i l'emergència climàtica. Com sempre, la poesia hi tindrà un paper fonamental, amb recitals com els de Lluís Calvo, Enric Casasses i Juana Dolores.

stats