Guilgameix fa escala a Barcelona
BarcelonaPobre Guilgameix! Un dels reis més antics de la història de la humanitat feia trenta anys que dormia fora de casa. Aprofitant la invasió de l’Irak de 1991, unes mans criminals es van endur la primera de les tauletes que conformen El poema de Guilgameix, l’obra mesopotàmica més important i més antiga del món, escrita en sumeri i escriptura cuneïforme fa més de 3.500 anys. Per a un poema èpic que descriu un viatge fins a la fi del món, potser trenta anys i la travessia d’un oceà no és tant, però, com bé saben els lectors de poemes èpics, l’heroi ha de tornar a casa.
Doncs ara fa una setmana es va celebrar a Washington, a l’Smithsonian Institute, l’acte que permetrà que el rei d’Uruk pugui tornar a casa, i que a més reajustarà una mica el karma universal de la literatura: el govern nord-americà va retornar la tauleta al govern de l’Irak.
Des de 2014, l’esperit del rei d’Uruk descansava en una vitrina del Museu de la Bíblia, que és propietat d’un milionari evangèlic que no va tenir miraments a l’hora de comprar objectes robats del país de l’Orient Mitjà, i que ja ha pagat tres milions de dòlars de multa. El departament de Justícia nord-americà va fer retirar la tauleta i, després de tenir-la en una comissaria de Queens (Guilgameix dormint a Queens, se’n podrien omplir unes quantes tauletes), es va organitzar l’acte, que la Unesco va qualificar de "victòria significativa en la lluita contra el tràfic il·legal d’objectes culturals, clau en el finançament d’organitzacions criminals i grups terroristes".
Però el viatge de tornada cap a Mesopotàmia (o l'Irak) és llarg, i a Guilgameix li convé aturar-se a descansar. Farà escala a Barcelona: dimarts que ve, dia 5, es presenta l’edició magnífica que Edicions Poncianes ha preparat de la versió en català del poema, que va signar Jeroni Rubió per a l’adaptació teatral d’Oriol Broggi al Grec de 2018. Les veus de Màrcia Cisteró, Sergi Torrecilla i Toni Gomila i la música de Yannis Papaioannou faran encara més real l’estada del rei d’Uruk al teatre de la Biblioteca de Catalunya, l’última parada de l’heroi abans d’arribar a casa.