18/01/2024

Per què el 21 de gener és un dia important?

2 min
La presa de la Bastilla

BarcelonaA començament d’any, els mitjans de comunicació són proclius a recordar-nos quins aniversaris de fets notables, en tots els camps, es produiran al llarg de l’anyada. Nosaltres serem més precisos i esmentarem ara esdeveniments importants dels quals aquest 21 de gener s’esdevé l’aniversari.

Tal dia com el 21 de gener de 1188 Ricard I d’Anglaterra i Felip de França, barallats fins aleshores, es van posar d’acord per iniciar la Tercera Croada contra l’"infidel" Saladí. La croada no va aconseguir conquistar Jerusalem. El mateix dia de 1287, la Corona d’Aragó va vèncer els mafumets i va conquerir l’illa de Menorca ―amb els anys seria de molts poders, inclosos França i Anglaterra. Ara és dels menorquins.

Aquest diumenge sentiran alegria els hereus de tots aquells que van ser tancats a la Bastilla ―la presa de la qual és un fet important de la Revolució Francesa―, perquè el 21 de gener de 1337 va morir Carles V de França, que va començar a construir-la. També és trist que el mateix dia de l’any 1624 els teatres de Madrid tanquessin les portes durant quinze dies a causa de les protestes que va aixecar el fet que la Inquisició cremés de viu en viu un fals capellà que va arrabassar una hòstia consagrada i la va trepitjar.

Són més dignes de glòria les fetes esdevingudes a França el 21 de gener de 1790 i de 1793. La primera d’aquestes dates va viure la proclamació de la igualtat de tots els ciutadans davant la llei; la segona va viure l’execució de Lluís XVI. Un escriptor que avui ja no llegeix quasi ningú, Bernardin de Saint-Pierre, autor de la novel·la Pau i Virgínia, va lliurar tal dia de 1814 el cos a la tomba i l’ànima a un lloc desconegut. 

Va haver-hi disturbis a Madrid, una altra vegada, a causa de l’augment del preu del pa, i sempre el mateix dia es va estrenar La cort del faraó, una opereta que va tenir un èxit fenomenal i que agradava molt a Terenci Moix. Lenin va morir el 21 de gener de 1924: uns el van plorar i uns altres no. I el mateix dia de 1929 va morir Miguel Paso, poeta i dramaturg, a causa d’un estil de vida massa bohemi. Tot vol “mida”, com deia Verdaguer, que va ser un desmesurat en molts sentits, també com a escriptor: un dels genis que ha donat la literatura catalana.

Diguem, doncs, que aquest diumenge és un dia clau de l’any per celebrar fites importantíssimes de la llibertat. D’altres són penoses a causa de la intolerància. I uns quants es van morir, com passa cada dia.

stats